Неделя, 10 Октомври 2021 12:17
Андрей Зенович, един от най-славните волейболни рефери: В България винаги се чувствам у дома
Снимка: Костадин Андонов/БФВ

Андрей Зенович е едно от светилата в съдийството на волейбола. В продължение на 40 години руският рефер свиреше най-големите мачове на олимпиади, европейски и световни първенства. След като прекрати кариерата си работи в съдийската комисия на CEV.

Любо Ганев, президентът на БФ Волейбол, покани Зенович за двудневен семинар на българските рефери. В събота руският корифей чете лекция на младите арбитри, а в неделя – на най-добрите ни.

Зенович даде интервю за официалния сайт на федерацията.

- Какво е най-важното, което българските съдии трябва да научат от семинара?

- Ще изброя няколко неща. Първият випуск от българската съдийска академия завърши. Хората работиха три години и половина. 16 души завършиха и стават пълноправни членове на съдийската колегия на България. Това е селекция от най-добрите рефери. Моята работа е в семинара да запозная водещите рефери от международна категория с някои изменения от в правилата. Да им дам указания, защото им предстои да са от международна категория. Най-сериозната работа е по системата за видео повторения. Тя се явява най-важната във волейбола.

 

thumbnail KBA 9809

 

- Какво е мнението ви за българското съдийство?

- Страната ви е с максимален брой рефери в Шампионската лига – Ивайло Иванов, Александър Виналиев, Добромир Добрев и Константин Йовчев. Българските рефери се представяха във всички големи първенства. Виналиев свири на европейското за жени в Пловдив и Клуж. Атанас Върбанов получи наряд за една група от европейското за мъже – в Естония. Двама българи бяха на световното за юноши в Иран – Йовчев и Виналиев. Смея да твърдя, че те имат големи шансове за дългосрочно развитие.

- Какъв е най-важният съвет, който те трябва да запомнят?

- Най-важното е да вярна и да обезпечи мача – от началото до края му. Двубоят да минава без скандали, без проблеми. Ако съдията успее да го направи, нещата му се получават.

 

thumbnail KBA 9715

- Вие сте свирил мачове, когато нямаше челъндж. Колко голяма е разликата между преди и сега?

- Разликата е огромна. Мога да говоря от моя голям опит. Челъндж системата навлезе активно във волейбола след олимпиадата в Лондон през 2012-а. С пълни сили заработи от 2014 година. Челъндж системата снема от напрежението върху съдиите в ключови ситуации, особено в края на мачовете. Тя позволява реферите да коригират грешките си. За съжаление човешкото око не винаги може да види тънки блокове и други ситуации, които не убягват на камерата. Челъндж системата носи полза, много е добра и може още да се усъвършенства.

- Колко голям процент е допустимо да се различава мнението на съдията преди и след челънджа?

- Ако от три решения на съдията се изменя едно, всичко е наред. Това са 33 процента.

- За втори път сте в България тази година. Харесва ли ви тук?

- България изключително много ми харесва. Хората са приятни. А най-вече ми допада отношението към развитието на волейбола. Затова адмирирам специално президента Любо Ганев. Видимо е, че той се старае всичко да е на най-високо ниво. България организира отлично Европейското първенство за жени с ръководната роля на Борис Халачев и цялата федерация. Бил съм повече от 10 пъти във вашата страна – в София, Варна, Русев, Пловдив. Винаги ми е било приятно. Българите са много гостоприемни хора. Обожавам вашата кухня. Най-много ми допада кашкавал пане. Аз съм човек от Юга. Моят роден дом е Ростов и затова тук се чувствам като у дома си.

 

thumbnail KBA 9657

 

- Бяхте на Европейското първенство за жени в Пловдив. Какво мислите за организацията?

- Справихте се прекрасно особено във време на световна пандемия. Трябваше да се спазват всички медицински протоколи и го направихте на ниво. Залата в Пловдив е на високо ниво. Феновете създадоха празнична атмосфера. Дори в елиминационната фаза дойда доста запалянковци от Турция. Всичко ми хареса. Единствено не разбрах как България загуби осминафинала от Швеция. Но какво да се прави, така е в женския волейбол.

- Кога да ви очакваме пак в България?

- Не знам къде ще ме отведе работата. Още не са ми казали програмата за следващото лято. Сега започват европейските клубни турнири. В Русия има много работа по подготовката на световното първенство.

- България ще бъде на световното първенство за мъже, където вашата родина Русия е домакин. Каква прогноза бихте дал за нашия тим?

- Групата на България е много тежка. Трудно ще е срещу съперници като Полша и САЩ. Надявам се, че България ще премине в елиминациите, дори ако се наложи да стане като трети в групата. Имате сериозен потенциал в мъжкия отбор. Ще се насладите на страхотната зала в Новосибирск. Аз наскоро бях там. Говорих с Пламен Константинов, който е много приятен човек. Желая много успехи на българския волейбол догодина.

- Колко важно е за Русия, че приема световното първенство?

- Изключително важно. Събитието е от огромно значение – и спортно, и политическо. Не се съмнявам, че държавата ще направи всичко възможно да се представи по най-добрия начин пред света. Вече е свършена огромна работа. Русия има опит и възможности в организацията. Очаквайте един прекрасен турнир.