Неделя, 03 Октомври 2021 22:46
България U21 завърши на шесто място на Световното първенство
Снимка: cev.lu

Националният отбор по волейбол на България за мъже под 21 години завърши на шесто място в крайното класиране на световното първенство, на което страната ни бе организатор заедно с Италия. Тимът на Найден Найденов загуби от Белгия с 1:3 (25:19, 22:25, 20:25, 23:25 ) в последния си мач в италианския град Карбония. Така нашите не успяха да завършат с успех, а белгийците приключиха на пета позиция.

Стартов състав на България: Стоил Палев, Георги Татаров, Александър Николов, Самуил Вълчинов, Лазар Бучков, Цветослав Николовски, Симеон Добрев – либеро (Руси Желев, Денис Карягин, Любослав Телкийски)

Националите ни имаха възход и спад в този мач. Отличен старт, гарниран с пълна доминация, последван от спад на концентрацията и много грешки в следващите три части. Началото бе впечатляващо. Тимът ни бе събран и концентриран. България взе предимство, запази темпото и спечели първия гейм с разлика. Тимът не запази възхода си. Във втората част ролите се размениха, а българите заиграха ролята на догонващ. Понижи се концентрацията, появиха се пробойни в посрещане.

Белгия започна с 6:3 и поддържаше преднина през целия гейм. Въпреки всички усилия на тима ни, който във важния момент намали до две точки 22:24, до нещо певече не се стигна и опонента изравни 1:1.

След размяната на водачеството в първите две части в третия нашите се пропукаха в решителните минути. Играта започна точка за точка, но след две поредни грешки на родните представители Белгия взе предимство - 8:6. Моментът на колебания продължи и съперникът увеличи разликата на четири точки 11:7. Младите лъвове успяха да излязат от негативната ситуация и изравниха при 13:13. При поредното равенство 19:19, загуба на концентрация, грешки и неправилни решения в нашия тим доведе до три точки преднина за белгийците 22:19. Разликата бе достатъчна. Белгия наложи волята си като поведе с 2:1. Селекционерът Найденов потърси промяна в играта чрез смени. В четвъртата част на полето като диагонал започна Денис Карягин, на поста разпределител влезе Любослав Телкийски, а в центъра се появи Любчо Янков. За момента рокадите не донесоха нужния резултат, като белгийците поведоха с 5:1 и 7:2. Постепенно волейболистите ни намериха верния път. Отбелязаха подем и направиха обрат, като дори поведоха със 17:16. Развоят продължи равностойно, но напрежението бе повече в нашия лагер, тъй като тимът ни игра за оставане в мача. Белгия показа повече устойчивост и спечели гейма, а с това и крайната победа.

Шампион на Световното първенство за мъже под 21 години стана тимът на Италия, който триумфира на собствен терен. На финала "Скаудра адзура" победи Русия с 3:0 (25:19, 25:22, 25:20). Тимът на Полша завърши с бронзовите отличия след като победи Аржентина с 3:0 (25:16, 25:14, 25:19) в спора за третото място.

 

БФВолейбол благодари на своите партньори: Лидл България, Гаритидж парк, СпортДепо, ОМВ България, Аджибадем Сити Клиник, Юнион Ивкони, Бачково, Булсатком, Спорт Тото, Министерство на Туризма, Министерство на младежта и спорта.