Събота, 02 Октомври 2021 20:03
България U21 ще играе за пето място на Световното първенство
Снимка: cev.lu

Националният отбор на България ще играе за пето място на Световното първенство по волейбол за мъже под 21 години. Тимът на Найден Найденов надигра Чехия с 3:1 (24:26, 25:22, 25:22, 25:23) в плейофен мач в италианския град Карбония. Така съставът ни успя да покаже възможностите си и ще се бори за място максимално близо до най-добрите четири на шампионата.

Стартов състав: Любослав Телкийски, Денис Карягин, Александър Иванов, Самуил Вълчинов, Лазар Бучков, Любчо Янков, Симеон Добрев – либеро (Цветослав Николовски, Георги Татаров, Стоил Палев)

Получи се много оспорван двубой с обрати и смяна на водачеството. Българските състезатели потбелязаха трудно начало, но след това се видя  характер и воля за успеха. Събраха във важни моменти. Успешните смени на селекционера Найден Найденов и силният сервис бяха с основна роля за победата.

Първият гейм бе точка за точка до самия край - 24:24. В решителния момент нашите се огънаха. Сгрешен сервис даде точка преднина за чехите, а атака в аут доведе до гейм за Чехия, която се наложи с 26:24.

Втората част започна с рокада в центъра, като на полето се появи Цветослав Николовски, който замени Любчо Янковски. Волейболистите заиграха по-стабилно и намалиха грешките. Това доведе до леко предимство. В средата на гейма Найден Найденов потърси още една промяна. Като диагонал се появи Георги Татаров на мястото на Денис Карягин. След равенството 19:19, съставът ни се откъсна с три точки и поведе с 22:19. Моментът бе ключов, нашите запазиха предимството си и изравниха 1-1.

България показа изключителен характер и борбеност в третата част, която спечели след пълен обрат. Националите демонстрираха, че в труден момент могат да се вдигнат и да бъдат убедителни в решителните минути. Найден Найденов предприе поредна рокада, като разпределител пусна Стоил Палев. Така на полето заиграха четирима състезатели от националната селекция U19, която завоюва сребърните медали на световното в Иран. Чехия водеше с 21:17, но състезателите ни направиха пълен обрат. Ключов бе успешният сервис, а в герой се превърна Алекс Николов. Той застана на крайната линия и отбеляза дълга серия от начален удар, включително и 2 аса. Тимът ни поведе с 24:21. Това сломи съперника, а Самуил Вълчинов отбеляза победната 25-та точка и България поведе с 2:1 гейма.

Четвъртата част започна под диктовката на България, тимът ни се откъсна с три точки 12:9. Чехите не се отказаха и продължиха да търсят варианти за отпор, като изравниха при 20:20. Нашите момчета устояха на всички опити за обрат, запазиха концентрация и затвориха гейма, а с това се поздравиха и с крайната победа.

 Статистика от мача можете да видите тук.

 Тимът на България ще срещне за пето място победителят от двубоя Бразилия - Белгия, който започва по-късно.

 

БФВолейбол благодари на своите партньори: Лидл България, Гаритидж парк, СпортДепо, ОМВ България, Аджибадем Сити Клиник, Юнион Ивкони, Бачково, Булсатком, Спорт Тото, Министерство на Туризма, Министерство на младежта и спорта.