Сряда, 08 Септември 2021 12:30
Атанас Върбанов е най-младият съдия на ЕвроВолей 2021
Снимка: cev.lu

Атанас Върбанов е най-младият съдия, който свири мачове на европейското първенство за мъже. Официалният сайт на CEV посвети материал на българския арбитър.

"Волейболистите винаги са под светлината на прожекторите особено на големи състезания като ЕвроВолей 2021 - започва статията. - Но има хора, които по цял мач ги следят под лупа. И докато звездите правят разигравания, тези професионалисти са отговорни за важните решения. Какво означава да седнеш в стола на реферите? Да ръководиш мачове от такова значение? Какво ти дава тази професия? Най-младият съдия на европейското първенство е българинът Атанас Върбанов и той има какво да каже по тези въпроси.

"Играх волейбол в родния ми град Казанлък - разказва арбитърът. - По това време обаче нямаше много силни традиции в спорта, но имахме много страст. Не пораснах много висок и с течение на времето стана ясно, че няма да бъда волейболист. Веднъж чух как моя бивш треньор говори с един приятел и съотборник. Посъветва го да опита съдийството. Запитах се защо не го каза на мен? Нямам ли качествата? Благодарение на крайно състезателната ми натура аз реших да тръгна в тази посока и да открия съдийската професия."

 

20338128

Приключението на Върбанов стартира преди 10 години. Започна да ръководи мачове от най-ниските дивизии в българския волейбол. Стигна до международен семинар в Турция.

"Имах късмет да бъда част от него, защото в следващите четири години нямаше подобен курс - продължава Атанас. - Ако отидеш на мача и забравиш страстта в своята професия, си свършен. Винаги трябва да се стараеш да се превърнеш в по-добра версия на самия себе си. Разбира се, всеки от нас има трудни моменти и ще ги има в бъдеще. Важното е да можеш да мислиш и да гледаш напред. Трябва да се развиваш."

 

296621002517

Намирането на баланса е от решаващо значение. За Атанас то включва да запазиш доброто състояние на духа - ментално и физически. Върбанов ръководи финала на Европейския олимпийски фестивал през 2019 година, който му е любим спомен и признание.

"Бях много щастлив и благодарен за възможността - завършва съдията. - Мечтая един ден да отида на олимпиада."