Четвъртък, 26 Август 2021 00:16
Нася Димитрова, Емилия Димитрова, Лора Китипова и Гергана Димитрова след победата над Полша
Снимка: Костадин Андонов/БФВ

Националката Нася Димитрова отличи отборния дух, с който България спечели с 3:1 над Полша и завърши на първо място в Група В на Евроволей 2021 в Пловдив, осигурявайки си осминафинал срещу Швеция.

"Победихме с отборен дух и пълно себераздаване, преодолявайки проблемите, които имахме в отбора преди мача. На фона на това и силния съперник смятам, че се справихме отлично. Радвам се, че спечелихме, и то с такъв резултат, за да завършим на първо място в групата, което беше много важно. Отборите на Германия, Полша и ние като цяло сме доста равностойни. Мачът с Германия беше урок за всички нас. Казахме си, че просто няма да го загубим този мач с Полша. Бяхме длъжни на всички тези хора, които са постоянно до нас и ни подкрепят. И съм щастлива, че ги зарадвахме", заяви Нася.

Тя описа победната точка, която реализира с успешна блокада, когато полякините предвкусваха, че могат да се върнат в мача. "След три грешни атаки, които бяха моя отговорност, просто си казах, че трябва да скоча, да закова топката от другата страна и да се приключва с този мач."

С 24 точки Емилия Димитрова беше топреализаторът на България при победата на Полша, с която "лъвиците" спечелиха Група В от Евроволей 2021 в Пловдив, осигурявайки си осминафинал срещу Швеция.

„Бяхме много обединени и задружни. Радвахме се, хвърляхме се. Беше трудно, но отборната игра спечели този мач. Не паднахме духом след загубения първи гейм. Знаехме, че трябва да подобрим нашата игра, за да спечелим срещата. Направихме го и се поздравихме с победата. Сега следва ден почивка и започваме да се готвим за следващия мач. Оттук нататък лесни мачове няма. Печелиш и продължаваш напред. Губиш и си отиваш вкъщи. Всички ще играят на макс и трябва да покажем по-добра игра, за да спечелим“, каза Емилия Димитрова.

"Случи се възможно най-доброто развитие в групата. Голяма емоция, страшно много публика. Беше много емоционално, а публиката беше седмият ни играч и много ни помогна. Хубавото е, че успяхме да се съвземем след първия гейм, да ги натиснем и да покажем играта, която можем и това доведе до хубавия резултат. Много сме щастливи“, заяви разпределителката Лора Китипова.

Момичетата стреснаха феновете си в четвъртия гейм и след като водиха с 24:19 оползотвориха едва последния си мачбол за 25:23.

„След като водихме толкова много, си мислехме, че всичко е приключило. Това все пак е женски волейбол и отпускането е нормално. Честно казано и умората си каза думата, но хубавото е, че успяхме да затворим мача“, заяви Китипова.

А как възкръснахме след първия гейм, разказва Гергана Димитрова.

„Ние сме едни актриси. И това се дължи на защитата на Лора. Тя може да е либеро, разпределител, нападател, тя е всичко. Сега отиваме да празнуваме“, пошегува се Гергана Димитрова. „Всички сме супер“, завършиха Лора и Гери.

 Българска федерация по волейбол изказва благодарност към своите партньори: Лидл, Деворекс, Спорт Депо, Министерство на туризма, Община Пловдив, Министерство на младежта и спорта, Спортен тотализатор.