Сряда, 21 Юли 2021 13:00
Диян Боюклиев, треньор на националния тим за девойки U16: Не можехме да си позволим да загубим от Турция
Снимка: cev.lu

Присъствието на почетната стълбица на ЕвроВолей 2021 е отговорност и мотивация за бъдещето

 Националният отбор на България за девойки под 16 години отбеляза отлично представяне на Европейското първенство в Унгария и Словакия. Нашите завършиха с бронзовите медали. Триумфът в малкия финал дойде след петгеймова победа над Турция и пълен обрат от 0:2 до 3:2.

Старши-треньорът на отбора Диян Боюклиев заяви в интервю за официалния сайт на БФ Волейбол, че присъствието на почетната стълбица амбицира и задължава за бъдещето.

- Честити медали! Часове след успеха, държи ли ви още еуфорията? Как се чувствате?

- Благодаря! Еуфорията вече отмина. Започвам да осъзнавам какво точно постигнахме. Наистина се чувствам щастлив и много горд от медалите.

- Какво е за вас присъствието на почетната стълбица на Евроволей 2021?

- Преди всичко отговорност и мотивация за работа. Всички сме наясно, че третото място ще повиши очакванията към нас за бъдещето. Надявам се, че ще успеем да ги изпълним.

 

182399451

 

- Каква е цялостната ви равносметка за първенството?

- Тежък турнир, в който стартирахме отлично - победа над Италия! Всички мачове в групата бяха много напрегнати, но момичетата издържаха и показаха своя потенциал. Във финалната четворка имахме колебания на полуфинала. Въпреки това успяхме да се съберем в мача за третото място и заслужено спечелихме.

- Удовлетворен ли сте от постигнатото?

- Категорично да! Смятам, че успехите тепърва предстоят.

- Можеше ли при друго стечение на обстоятелствата в групата да достигнем до финал?

- Само можем да гадаем.

 

219295847 1142291852959317 5655081429978107026 n

 

- Какво не ни достигна в мача със Сърбия за победа, за да можем да спечелим групата?

- Предния ден на мача с Румъния се случиха два неприятни инцидента. Контузията на Михаела Иванова повлия на емоционалното състояние на момичетата. В двубои като този, с равностойни отбори това оказва своето влияние. Въпреки това не срещата със Сърбия беше решаваща за спечелването на групата.

- Толкова непреодолим ли беше Русия на полуфинала или подходихме с прекалено голям респект?

- Русия е доста добър отбор, който наказва всяка грешка. Имат своите слабости, но за съжаление не успяхме да се възползваме от тях. Смятам, че заслужено спечелиха турнира.

- Какво казахте на момичетата преди решаващия мач за бронза?

- ,,Днес е денят, в който мечтата ни ще стане реалност”.

 

173958 MUZ 0561

- Какво се случи, че в първите два гейма срещу Турция нашите момичета не успяха да се противопоставят?

- Не мисля, че не се противопоставиха. Играта се разви, както очаквахме. В някои решаващи моменти емоцията предизвика липса на концентрация.

- Какво им даде сили за големия обрат и победа?

- През февруари за първи път се събра този отбор и още от тогава се заговори за медал. Прекалено силно го желаеха, за да изпуснат този шанс. Какво точно си казахме, ще си остане за нас, но определено водещата сила беше колективът. И не можехме да си позволим на 18 юли да изгубим от Турция!

- Ива Дудова спечели индивидуална награда за най-добър диагонал. Тя ли бе мотора на отбора?

- Моторът беше самият отбор. Присъствието на състезател като Ива дава спокойствие и самочувствие. Тя изигра блестящо първенство и напълно заслужено взе тази награда. Освен това Ива спечели три индивидуални класации. Това говори за много класа.

- Какво си пожелавате за бъдещето?

- Пожелавам си преди всичко да бъдем здрави, защото последната година и половина беше много тежка за всички. Надявам се ситуацията в целия свят да се нормализира и да си върнем нормалния начин на живот. Останалото ще го постигнем, както до сега с много труд и постоянство.