Неделя, 06 Юни 2021 21:40
Отиде си един от най-добрите ни разпределители

На 5 юни, в Гданск (Полша), където живееше от няколко години, почина Харалампи Аспарухов-Лапо.

Роден 1935 г. в София, той започва с волейбола през 1951 г. в юношеския отбор на „Динамо“ (както се казваше тогава „Левски“), при треньора Методи Стоилов. Там са и други бъдещи национали, като Петър Топалов, Никола Руски, Илия Асенов-Гулето, Александър Алексиев и други. По-късно, с треньор Димитър Гигов, те стават един от най-силните ни мъжки състави (от 1958 г. отново „Левски“). Година след това, отборът е републикански шампион, с пълната доминация на синия волейбол у нас, като шампиони стават отборите от всички възрастови групи на „Левски“, при мъжете и жените!

Майсторството в играта на разпределителя Аспарухов има решаващо значение за израстването на силните нападатели в този състав и в националния тим, като Илия Асен, Петър Топалов, Александър Алексиев, Георги Константинов-Гибона. Той имаше изключително фин, мек и точен пас, а играеше и невероятно самоотвержено в защита. Това го направи и национал от 1955 до 1963 г. и даде много за родния волейбол, в конкуренция с другия ни голям разпределител Ангел Коритаров от Перник.

През последното десетилетие Харалампи Аспарухов имаше тежки проблеми с коленните стави на краката си и бе трудно подвижен.

Поклон пред паметта му.

Автор: Асен Минчев

Българска федерация по волейбол изказва съболезнования на близки и приятели на семейството.