Събота, 05 Юни 2021 22:39
България спечели турнир от Златната лига пред премиера Янев
Снимка: cev.lu

България триумфира във втория турнир от Златната лига след победа над Украйна с 3:0 (25:23, 25:20, 25:12 ) във втората среща в група В пред родна публика в Пловдив. За първи път в качеството си на служебен премиер на спортно събитие дойде Стефан Янев. Той седна редом до Любо Ганев, президента на БФВолейбол. До тях беше и Валентин Заяков, бивш първи на федерацията от 90-те години на миналия век. След края на двубоя Янев и Ганев се снимаха с отбора пред сектора с феновете.

 thumbnail AM7I0220

Нашите момичета записаха четвърта поредна победа и с актив от 12 точки спечелиха убедително груповата фаза. Украйна заема втора позиция във временното класиране и ще се бори със Словакия за място на полуфиналите. Страната ни е домакин на финалната четворка в Златната лига на 19 и 20 юни в Русе. Съперниците ще станат ясни след изиграването на всички мачове в групите.

Селекционерът Иван Петков направи две промени в стартовия състав. На мястото на Емилия Димитрова като диагонал започна Мирослава Паскова, а в центъра се появи Мира Тодорова, която замести Нася Димитрова.

 

thumbnail AM7I0076

Стартов състав на България: Лора Китипова, Мирослава Паскова, Елица Василева, Гергана Димитрова, Христина Русева, Мира Тодорова, либеро - Жана Тодорова (Александра Миланова, Нася Димитрова, Мария Йорданова, Галина Карабашева).

Единствено в първата част украинките затрудниха нашите и допринесоха за известна интрига. Гостенките започнаха много напористо и бяха равностоен съперник докрай. При равенството 23:23 тимът на България показа своя опит и класа, като не допусна изненада и спечели след успешна атака на Елица Василева.

Волейболистките ни запазиха стабилност и добра организация, бяха водещият тим в следващите две части. Предимството позволи на Иван Петков да пусне в игра повечето от младите момичета. Те се представиха достойно, а България спечели третата част с голяма разлика. С най-голям актив за България бе Мирослава Паскова с 15 точки. Христина Вучкова добави 11 точки за успеха. В неделя, 6 юни, е последният мач от група в зала „Колодрума“, като Украйна се изправя срещу Словакия от 20:30 часа.

 

БФВолейбол благодари на своите партньори: Ефбет, ЛИДЛ, Спорт Депот, Ереа, Първа инвестиционна банка, Виваком, Министерство на туризма, Спортен Тотализатор, Община Пловдив, Министерство на младежта и спорта.