Понеделник, 15 Май 2017 19:12
Пламен Константинов: Основният приоритет ни е Европейското първенство

Селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол на България Пламен Константинов заяви, че приоритетът му за лято 2017 е Европейското първенство. Селекционерът присъства на официалното подписване на договор за сътрудничество между БФВолейбол и Lidl България в столичната „Арена Армеец“, като веднага след това отпътува за Варна, където са националите. Ето какво заяви Пламен Константинов пред медиите преди за подготовката на волейболистите преди Световната лига.

Какво е състоянието на волейболистите на този етап?

Всички са на различно ниво. Едни са почивали повече, други по-малко, но ще ги приравним. Тези, които приключиха по-рано първенствата имаха индивидуални програми, така че са работили. И както след всяко първенство има умора, като при някои тази умора е психическа.

А притеснява ли ви здравословното състояние на някои от състезателите ви?

Двамата проблемни състезатели са Тодор Алексиев и Валентин Братоев. Алексиев вече отказа участието си поради здравословни проблеми. С Валентин Братоев ситуацията още е неясна, защото няма още конкретна диагноза. Но се надявам по по-късен етап всичко да е наред и да не е по-сериозна травмата, защото, ако има скъсано, може да се отиде на шест месеца възстановяване и ще загуби и част от първенството. Последните изследвания ни дадоха надежди, че може и всичко да се размине.

Все пак възможно ли е да видим Алексиев за Европейското?

Мисля, че ако се стигне до хирургическа интервенция, едва ли ще го видим дори и на Европейското първенство.

Как ще протече подготовката до старта на Световната лига?

Подготовката в столицата вече премина, сега момчетата са във Варна. Аз сега също пътувам за Варна и следващите петнадесетина дена подготовката ще се води там. В края на месеца, уикенда преди пътуването на Световната лига ни предстоят контроли с Китай. След това летим за Русия за първия уикенд. След това уикенда във Варна и чак тогава има прибиране в София за ден-два, преди отпътуването на Аржентина. това е програмата. Ако вече се класираме за финала, ще мислим как да подходим.

Преди време споменахте, че Световната лига няма да е приоритет, с оглед на Европейското 2017?

Да. Един комерсиален турнир не може да бъде приоритет. Използваме надпреварата за сработване, за формиране на един отбор за Световното първенство 2018. Лигата безспорно е важна, като игра, мачове на много високо ниво, но е е приоритет.

Ако се класираме за финалите?

Ако се класираме, аз бих жертвал дори финалите, под някаква форма. Казвам "жертвам" само и само момчетата да имат възможност да си починат. Да направят що-годе поне пълноценна почивка от две седмици. И от там насетне, отиваме в каквото и състояние да сме за финалите, за да може да се готвим пълноценно за Европейското първенство. Шампионатът започва на 25 август. Толкова рано никога не е било такова първенство. Фактически няма време да дадеш почивка и да направиш нормална подготовка. В същото време от ФИВБ добавиха още един уикенд, между груповата фаза и финалите, което идва от интереса на спонсори, изгода за провеждане на финали и т.н. В Световната лига не се съобразяват с отборите, които играят континентални първенства.

Очаквания за Европейското?

Не може да се дават прогнози три месеца напред. Всичко може да се случи до тогава. Единственото ми желание е момчетата да са здрави. И достатъчно мотивирани, да имат желанието да играят. Основното, което ни трябва, е да изградим един добър колектив. Състезатели на добро ниво все още имаме. Млади момчета, които се развиват в чужди отбори, макар и по-ограничено - имаме. Така че остава да постигнем обединение и да успеем да направим един истински отбор.