Петък, 03 Февруари 2017 11:45
Известният волейболен специалист Стоян Гунчев вижда много потенциал във волейболните гарнитури при момичетата.
Известният волейболен специалист Стоян Гунчев вижда много потенциал във волейболните гарнитури при момичетата.

„Определено имаме много талантливи набори сред подрастващите при момичетата и ако за тях се положат необходимите грижи е съвсем, съвсем реално да се получи един страхотен резултат в бъдеще. Мисля, че много от тях имат качествата след време да станат част от женския национален отбор!“

Това заяви един от най-добрите волейболни специалисти при подрастващите Стоян Гунчев. Повод за коментара на известния треньор е отличното представяне на националните отбори за момичета под 18 и под 20 години. В началото на 2017-а волейболистките под 18 години се класираха за Евроволей 2017. Под ръководството на селекционера Страхил Балов малките „лъвици“ постигнаха 3 убедителни победи в квалификационна Група „Н“. Тимът ни надигра последователно Австрия, Швейцария и Белгия в столичната зала „Христо Ботев“.

В същото време състезателките под 20 години успешно преминаха първия кръг от квалификациите за Световното първенство, след като приключиха на второто място в Група „B“ в Турция.

„Момичетата от тези две национални гарнитури имат бъдеще и потенциал да се изградят като много добри състезателки“, добави Стоян Гунчев, за сайта на БФВолейбол volleyball.bg.

dewoiki 2

(Девойките под 18 години се представиха отлично по време на квалификацията в София и със само един загубен гейм намериха място сред най-добрите 12 тима на Евроволей 2017 в Холандия през април.)

Европейското първенство за девойки под 18 години ще се състои в холандския град Арнхем от 1-и до 9-и април. Момичетата под 20 пък ще играят във втория кръг от квалификациите за Световното първенство в Мексико по-късно тази година, като съперници на тима са Белгия, Германия и Полша. Срещите ще се състоят от 18-и до 21-и май, а домакинът на квалификацията предстои да бъде избран от Европейската конфедерация по волейбол – ЦЕВ.

„Определено участието в мачове на високо ниво от европейски и световни първенства помагат на волейболистките да израстват. Само с тренировки не става. Трябва да има и игрови ситуации. Трябва да се участва в такива срещи и особено в официални състезания. Да се изправят срещу други силни отбори от Европа и света, за да се сверят часовниците. Да видят върху какво трябва да наблегнат в бъдеще. От всеки официален двубои могат да се направят конкретни изводи, да се извадят поуки, които да бъдат използвани за бъдещата работа с тези деца“, коментира Гунчев, който в момента е старши треньор на елитния отбор от мъжката Суперлига „Миньор“ (Перник).

dewoiki 5

(Тимът под 20 години с обща снимка преди световната квалифкация в Турция.)

Стоян Гунчев не пропусна да коментира волейболната Скаут лига, в която участват близо 1500 деца на възраст между 12 и 15 години. БФВолейбол стартира проекта, който е единствен по рода си у нас и в Европа, през есента на 2015-а година, а официален спонсор е Корпорация “Развитие”.

„Скаут лигата помага страшно много за развитието на волейбола при подрастващите. Още в първата година на проекта, когато видях как две игрища едно до друго в Националната спортна академия се напълниха с деца, а по трибуните отстрани и извън залата имаше още много момиченца си казах, че това е начинът! Така трябва да се прави. Просто Скаут лигата е един феномен! Един изключително положителен проект! Защото колкото по широка е пирамидата и колкото по-здрави са нейните основи, толкова по-висока става“, сподели Стоян Гунчев.

Skaut liga

(Снимка от заключителния Гала турнир на волейболната Скаут лига през 2016-а година.)

От 21-и до 29-и юли София и Самоков ще бъдат домакини на Европейското първенство за момичета под 16 години, а Гунчев е оптимист за представянето на талантливите ни волейболистки.

„Домакинството на това европейско първенство е още една стъпка в правилната посока! Тук трябва да се положат много усилия, за да се представим добре и да постигнем нещо значимо, защото имаме потенциала да го направим. Не сме закъснели. Сега с тази Скаут лига ние не сме изостанали от другите водещи страни при работата с подрастващи като Сърбия, Турция, Русия, Полша. Напротив. Проекта даде възможност на най-талантливите деца да натрупат много мачове и да се развият. Сега имаме повече момичета, от които да направим подходяща селекция“, коментира още родният специалист.

„Определено можем да мислим положително за бъдещето на женския волейбол у нас. Дори и сред най-малките момичета в клубовете се наблюдават състезателки, които имат качества и е напълно реално да се постигне един страхотен резултат“, завършва Стоян Гунчев.