Петък, 27 Януари 2017 09:34
През 2011-а година Карагьозов изведе юношеският национален отбор под 19 години до 4-ото място на Европейското първенство в Турция.
През 2011-а година Карагьозов изведе юношеският национален отбор под 19 години до 4-ото място на Европейското първенство в Турция.

Българският национален отбор за младежи под 21 години стартира отлично 2017-а година. Младите волейболисти спечелиха безапелационно първия кръг от световните квалификации в столичната зала „Христо Ботев“. Тимът ни се наложи над Франция с 3:2 и Дания с 3:1, което му осигури място в заключителния втори кръг от пресявките за шампионата на планетата. Съперници на младите „лъвове“ ще са европейския вицешампион Украйна, Сърбия и отново Франция.

 

Двубоите от тази Група Е ще се състоят от 18-и до 21-и май, а към момента все още не е ясно коя от четирите страни ще бъде домакин. Мондиал 2017 за тази възраст ще се състои в Чехия от 23-и юни до 2-и юли.

 

От сайта на БФВолейбол volleyball.bg потърсихме за коментар известния волейболен специалист Виктор Карагьозов. През 2011-а година Карагьозов изведе юношеският национален отбор под 19 години до 4-ото място на Европейското първенство в Турция.

 

-Г-н Карагьозов, в началото на годината отборът под 21 години воден от Николай Желязков спечели първия кръг от световните квалификации. Какви са наблюденията Ви за този тим?  

 

 - За краткото време, което са имали колегите преди квалификацията, са успели да изградят един боеспособен отбор, с който да съумеят да я спечелят. Радващо е, че успяха да се класират за следващия кръг.

 

-Кои състезатели Ви направиха впечатление?

 

-Хубаво впечатление от състезателите ми направи Алекс Грозданов. Разпределителят Николай Манчев е израснал чувствително. Шекерджиев е един от лидерите на отбора и също ми направи добро впечатление с балансираната игра, която показа във всеки един елемент. Определено той е основен фактор и лидер на тима.

 

Bulgaria 1

 

(Тимът под 21 години има тежки съперници във втория кръг от квалификацията за Световно първенство.)

 

-Определено волейболистите под 21 години имат трудни съперници във втория кръг от квалификациите за Световното първенство.

 

-Предстои им една много тежка квалификация. Дано да съумеят и във втората фаза на квалификацията да се представят добре. При всички положения, ако сме домакини това ще даде своите плюсове и предпоставки да се класираме. Навън става много по-трудно, особено предвид това кои са останалите имена в групата – Франция, Сърбия, Украйна. Но ние имаме отбор и разполагаме със своите шансове дори квалификацията да бъде в друга държава, да съумеем да се класираме. През годините във всички гарнитури от юношеското направление ние почти винаги успяваме да имаме представител на голям форум.

Предполагам, че традицията ще се спази. 

 

-В същото време тимът под 19 години се класира за Европейско първенство. Имахте ли възможност да го наблюдавате по време на квалификацията в „Христо Ботев“ по-рано този месец?

 

-За тази гарнитура нямам конкретни наблюдение. Запознат съм с качествата на разпределителя Константин Нечев, който играе в Дупница. Определено един перспективен състезател, който има качества и с една правилна, методична работа може да постигне сериозни резултати. Така че имаме база и основа от тези две гарнитури. Има състезатели с достатъчно качества, които могат да се развият и след време да достигнат нивото на мъжкия национален отбор.

 

Konstantin Nechev

 

(От тима под 19 години Виктор Карагьозов отличи разпределителя Константин Нечев.)

 

-Колко важно за развитието на състезателите е участието на европейски и световни първенства?

 

-Участието на всеки голям форум означава трупане на опит и сверяване на часовниците с развитието на състезателите от останалите страни. Всеки един мач на такова ниво в тази възраст е от изключително голямо значение и в колкото повече битки обгарят тези момчета, толкова повече им се дава възможност за по-бързо и качествено израстване.