Четвъртък, 22 Декември 2016 15:55
България и Италия ще приемат Световното първенство през 2018-а.
България и Италия ще приемат Световното първенство през 2018-а.

Станаха ясни трите града в страната, които ще бъдат домакини на Световното първенство по волейбол за мъже през 2018-а година. София, Варна и Русе ще приемат мачовете от най-големия международен форум. За първи път в историята две държави ще посрещнат шампионата, като България отново ще работи с Италия. Двете страни вече впечатлиха световното волейболно семейство с перфектната организация на Евроволей 2015.  

Още по темата можете да прочетете тук.

Ето и какво каза в интервю за сайта на Българската федерация по волейбол volleyball.bg генералният секретар Владимир Николов:

-Защо избрахте София, Варна и Русе за домакини на Световното първенство?

-София с присъствието на „Арена Армеец“ не е нужно да бъде коментирана. Към днешна дата това е най-доброто съоръжение, което събира най-много хора и се намира в най-големия град. Варна е домакин на българския волейбол в последните 13 години. Винаги, когато отборът е бил там се е чувствал като у дома си и е играл добре. Не само мое мнение е, че Варна има най-волейболната публика. Именно затова Управителният съвет на федерацията реши двубоите от Световната лига през 2017-а година да се играят в морската ни столица, за да се направи един реверанс към привържениците там, тъй като за нас феновете са изключително важни.

Останалите градове, които се обсъждаха бяха Русе, Пловдив и Бургас. Бургас отпадна първи като възможност защото към момента не е ясно дали залата ще бъде изградена в срок. Така в борбата останаха Пловдив и Русе. В Русе срещнахме пълно разбиране от страна на местната власт и бизнеса и затова се спряхме на „Булстрад Арена“, която вече е лицензирана за мачове от европейско ниво. Тя е лицензирана и от FIVB за срещите на женския национален отбор от световното Гран при през следващата година, които ще бъдат един своеобразен тест за ръководството на залата и феновете на града. Убеден съм, че те ще покажат своята съпричастност към волейбола.

-Къде ще играе българският национален отбор?

-По всяка вероятност българският национален отбор ще започне участието си във Варна и при добро развитие на нещата ще продължи мачовете си от втората фаза в София. Към момента това все още не е сигурно, защото първо трябва да бъде предложено и гласувано на Управителен съвет.

-Как ще продължи работата по организацията на Световното първенство в бъдеще?

-В последните два месеца работим активно именно по организацията на Световното първенство. Надявам се през следващите месеци работата да продължи да бъде все така ползотворна и да имаме още новини за жадните за волейбол фенове в България.