Понеделник, 28 Септември 2015 14:31
Министърът на спорта Красен Кралев заедно с посланика на Чехия Н. Пр. Душан Щраух
Министърът на спорта Красен Кралев заедно с посланика на Чехия Н. Пр. Душан Щраух Снимка: Lap.bg

Миниевропейското бе отлична промоция – дано децата запалят и съучениците си по магията на волейбола

 Министърът на спорта Красен Кралев се включи в Мини Евроволей 2015, което бе част от промоцията на започващото на 9 октомври Европейско първенство по волейбол за мъже. Шампионът на Стария континент ще бъде излъчен на 18 октомври в „Арена Армеец”. Именно в столичната зала се проведе и мини европейското – за деца от 5-и до 7-и клас от софийски училища, представляващи държавите, които ще играят на голямото първенство у нас. След като връчи наградите на победителите, Красен Кралев даде интервю за децата, спорта, волейбола и предстоящото Европейско първенство за мъже в България и Италия.

 

- Господин Кралев, намираме се в пълна зала с деца, играещи волейбол на Мини Евроволей 2015. Хареса ли ви обстановката?

- Да! Най-важното е промоцията на Европейското първенство 2015 и това, което децата направиха в този ден – истински празник. Факт е, че деца от осем столични училища успяха да се докоснат до магията на волейбола и да почувстват атмосферата на такъв турнир. Получи се чудесно състезание, имаше много емоции. Надявам се децата да са останали доволни, да запалят и свои съученици за волейбола, свои приятели, които да влязат в залата и да спортуват. Това е пътят. България винаги е имала традиции във волейбола, този спорт е един от най-обичаните от българите. Тайната на добрата школа е в добрата селекция – колкото повече деца участват, толкова по-голям е шансът да се намерят новите таланти. Ясно е, че по-голямата част от тях няма да бъдат професионални играчи, но пък ще получат любов към спорта, двигателни навици и физическо образование, което ще помогне да растат като здрави българи. Този турнир прекрасно се вписва в част от програмата за здраво поколение на България.

 

12067187 191951531137058 1644095164 n

 

- А къде да спортуват тези деца?

- Има много зали. Правим още в момента. Това е единственото правителство, кабинетът Борисов, което строи зали! Колкото са ни възможностите... Ако не беше се прекъсвал мандатът за година и половина, щеше да има още повече зали. Виждате, че се направиха много неща, но няма отбори. Ето има зала в Пловдив, във Варна, в Русе... Сега самите общини трябва да се активират и да подкрепят спорта на местно ниво. Да развият отборите и масовата дейност. Залите да бъдат достъпни за повече хора, не само за професионалните отбори. Да са достъпни за част от училищните отбори и за аматьорите, за да може да се изгради вълна от младежи, които да са запалени по спорта и волейбола в частност.

- Не смятате ли, че сред подрастващите трябва да има повече такива прояви като Мини Евроволей?

- Да, разбира се. Това е основно нещо. Не само федерацията, но и клубовете трябва да бъдат ангажирани, а също и общините. В тях е ролята. Да не забравяме, че общините имат големи бюджети за спорт, така че да ги посъветваме да не забравят, че трябва да отиват и при децата. Защото, ако не се отделят пари за децата, впоследствие няма да има състезатели за професионалните отбори.

 

IMG 3809

 

- А как ще накарате общините да отделят повече средства за детско-юношеския спорт?

- Има начини. Ще ги стимулираме. С пропагандна работа. Със законодателни промени. С разяснителни разговори и други... Аз затова не съм се спрял, обикалям страната, срещам се с клубове, срещам се с ръководители на общини, с кметове, обсъждаме проблемите. Съветвам ги, че трябва да обръщат повече внимание на детско-юношеския спорт и училищния спорт. Това е истината... И аз мисля, че с новите законодателни промени, които се приеха за училищното образование преди 2 седмици - да вкараме учители по физическо в часовете от първи до четвърти клас и треньори по различни видове спорт от първи до дванадесети клас, направихме много сериозна крачка в тази насока. Хората още не осъзнават каква промяна е предприета, но бавно ще се появяват резултатите. Може би ще ни трябват от пет до десет години, за да се видят тези резултати. Аз съм убеден, че това е революция в училищното образование и в отношението на образователната система към спорта въобще.

- А самите училища как приемат тази промяна?

- В по-голямата си степен са доволни. Защото не всички начални учители и учителки имат възможност да преподават физическо. Не споря за образователния ценз, а за физическа възможност, а дори за любов към спорта. Знаем, че битката е за хорариуми, за изпълнение на часове, нещо което няма нищо общо със здравето на децата. И затова министър Танев се съгласи да намалят хорариумите на началните учители и всички да направим компромис, за да се стигне до тази реформа, която  е нужна. Пак казвам - това е едно от най-важните неща, които през тази година парламентът е приел, защото става въпрос за здравето на нацията.

- Ще се възвърне ли силата на ученическите първенства от преди двадесет години, когато това бе много престижен форум?

- Това е идеята. За да има ученическо първенство, трябва да има ученически отбори. За отбори пък е нужно да има и треньори в училище. Да създадат  тези отбори и да има специализирани занимания по конкретен вид спорт. Когато децата се занимават и тренират, съвсем естественото продължение е да се сформира отбор. А тези отбори да търсят поле за изява. Да се получи истинско ученическо първенство, да има междуградски училищни първенства и национални ученически игри. Да се участва на Световни ученически игри, които ние финансово поемаме. От тази година се финансира участието на най-добрите български отбори на Световните ученически форуми. Деца вече участваха на такива състезания с държавна подкрепа и са много доволни. Тази година и бюджетът за ученически спорт ще е по-голям. Но за да има отбори, ключът е пращане на треньори в училищата.

 

Mini Eurovolley 09 2015 Krasen Kralev

 

- Отборът на България  завърши на четвърто място на Мини Евроволей 2015. Има ли някакъв знак според вас?

- Дай боже! Дано да стигнем до финалната четворка на Европейското първенство за мъже. Мисля, че имаме възможност за това. Ако победим Германия в първия мач, от там нататък  смятам, че ще продължим с лекота и се надявам да вървим напред.

- Вие ще присъствате ли на Евроволей 2015?

- Да, естествено. Ще подкрепям отбора в „Арена Армеец” и пожелавам успех на момчетата.