Петък, 01 Май 2015 19:29
Евгени Иванов наблюдава внимателно как се справят децата, които избраха волейбола на София Спорт фест.
Евгени Иванов наблюдава внимателно как се справят децата, които избраха волейбола на София Спорт фест. Снимка: Viasport.bg

В истински празник на спорта се превърна днешният първи май. Над 200 деца взеха участие в първия фестивал София Спорт фест „Израствам в движение“, който се проведе на голямата поляна в Южен парк. Малчуганите имаха възможност да си изберат любим спорт измежду волейбол, футбол, лека атлетика, таекуондо, катерене и няколко различни видове танци. Да се запишат и да премерят сили с останалите в специално организираните състезания. Преди това се проведоха и отворени тренировки, в които дечицата се докоснаха до опита и съветите на Евгени Иванов – Пушката, Тити Пазов, републиканската шампионка по лека атлетика Магдалена Христова и други спортни личности.

„За съжаление с течение на времето спортът се превърна повече в забавление, за което трябва да се заплаща. Днес благодарение на тази чудесна инициатива всички деца, които са тук имат възможност абсолютно безплатно да практикуват няколко вида спорт. Да видят кой от тях им допада и харесва най-много. Най-важното от всичко е да им носи удоволствие и да се забавляват“, каза легендарният център на българския национален отбор по волейбол Евгени Иванов-Пушката, който се стараеше да предаде ценни уроци на всички, които избраха да стъпят на импровизираното волейболно игрище. Основната цел на фестивала, който бе организиран от Столична Община, Сошъл плюс и реализиран с подкрепата на БФВолейбол и редица партньори, бе да се стимулира активният начин на живот и да се подкрепи българският спорт.

„Първо искам да честитя празника на всички, които днес са тук. Една такава инициатива само може да бъде адмирирана. Надявам се за в бъдеще да се организират все повече такива фестивали. Искам да се обърна и към родителите като им кажа, че всяко дете иска да спортува, а вие сте тези, които трябва да го мотивирате и подкрепяте. Ще бъда истински щастлив, ако дори едно дете днес се запали по някой спорт и продължи да го тренира в бъдеще. Нека днес да ви бъде за пример“, сподели пък старши-треньорът на баскетболния „Левски“ Тити Папазов.  

Преди да започнат финалите на различните турнири пък бе изнесен и коцерт, в който взеха участие певицата Йоана Драгнева, национален ансамбъл за народни танци и песни, както и няколко популярни брейк групи. След края малчуганите получиха и различни награди осигурени от организаторите на първия фестивал София Спорт фест „Израствам в движение“.