Петък, 09 Февруари 2024 16:16
Джанлоренцо Бленджини е новият треньор на националния отбор за мъже

Джанлоренцо Бленджини е новият треньор на националния отбор на България по волейбол за мъже. Българската федерация по волейбол и доказаният италиански специалист подписаха договор за три години с опция за удължаване с още две години.

 

 Джанлоренцо Бленджини прие изискването на Българската федерация по волейбол за пълен ангажимент само и единствено с националния отбор на България, като освен директната работа с представителния отбор той ще работи и за подрастващите национали, и за повишаване на капацитета на българските треньори.

 

 "Спряхме се на Джанлоренцо Бленджини, защото искаме треньор с авторитет, треньор, който знае как да работи и с млади състезатели, човек, който има капацитета да направи нужното националният отбор на България да има шансове да се класира на Олимпийските игри в Лос Анджелис", заяви президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев.

 

 "Водещото желание на Българската федерация по волейбол беше националният селекционер да има целогодишен ангажимент към България. Считаме, че това е правилният път. Черпим опит от държави като Италия, Полша и други волейболни нации, с които искаме да се състезаваме. Там е като неписан закон - треньорът на националния отбор не работи успоредно и в клубен, изцяло е концентриран в работата си с представителния тим. Опитваме се да следваме начин на работа, който доказано води до големи резултати. Поради тази причина привлякохме треньор, който не просто е национален селекционер на представителния ни отбор, но ще има и редица задачи, свързани с развитието на треньорския капацитет у нас. В рамките на годината ни предстоят две европейски първенства за подрастващи, в които ще разчитаме на неговата помощ и експертиза, след като мъжкият национален отбор приключи участието си във Волейболната лига на нациите. Ще продължим да работим върху създаването на отлична комуникация между всички треньори в едно направление – от мъже до най-ранните възрасти при подрастващите. Това е начинът и пътят за постепенна интеграция на млади състезатели за представителния отбор на България - следствие на координирана и унифицирана работа и методика", добави Любомир Ганев.

 

 "Самите качества на Джанлоренцо Бленджини са безспорни, Дългото CV с успехите му говори за тях. Пожелавам му успех начело на мъжкия национален отбор на България и искрено вярвам, че съвместната ни работа ще доведе до желаните резултати", завърши президентът на БФВ.

 

 „Финализирането на преговорите с г-н Бленджини е изключително радващо събитие за нас. Още по-радваща обаче е неговата мотивация и вяра във възможностите на нашия национален отбор, както и перспективите му в непосредствено бъдеще. Треньор с подобна репутация и визитка не би се ангажирал с проект без сериозен потенциал", заяви вицепрезидентът на Българската федерация по волейбол Давид Давидов.

 

 „Изключително важен аспект в нашите взаимоотношения е решението да настояваме за целогодишен ангажимент на националния треньор. За нас такъв специалист ще бъде изключително полезен във времето извън периодите на подготвителни лагери и официални състезания. Ще търсим всякакви възможности за използване на неговия капацитет в различни насоки – регулярно провеждане на треньорски семинари, съдействие при провеждане на подготовка и участие в международни състезания на националните отбори за подрастващи, създаване на обща система на работа и синхрон между отделните формации в мъжко направление, участие в различни обществени инициативи на Българската федерация по волейбол, препоръки за развитието на треньорския капацитет у нас и други. Мотивирани и подготвени сме да използваме максимално ефективно престоя на г-н Бленджини в България. Очакваме с нетърпение неговото пристигане и начало на работа през май", добави Давид Давидов.

 

ЗА ДЖАНЛОРЕНЦО БЛЕНДЖИНИ

 

  •  Роден на 29 декември 1971 г. Той е селекционер на мъжкия национален отбор на Италия от 2015 до 2021 г.
  • Успехи като селекционер на националния отбор на Италия:
  • Сребърен медал на Олимпийските игри в Рио де Жанейро (Бразилия) през 2016 г.
  • Сребърен медал на Световната купа в Япония през 2015 г.
  • Бронзов медал на Европейското първенство в България и Италия през 2015 г.
  • Златен медал на Средиземноморските игри в Испания през 2018 г.
  • Златен медал на Универсиадата в Италия през 2019 г.
  • Сребърен медал на Гранд Купа на шампионите през 2015 г. в Япония

 

Успехи като старши-треньор на клубно ниво:

  • Трикратен шампион на Италия с Кучине Лубе Чивитанова - 2017, 2021 и 2022 г.
  • Носител на Купата на Италия с Кучине Лубе Чивитанова - 2017 г.

 

Треньорската кариера на Джанлоренцо Бленджини започва през сезон 2000/2001 като асистент на Мауро Беруто в Торино в Серия А2. След това Бленджини работи с Беруто в Пиаченца - през 2002 г. печелят Купата на Италия (Серия А2) и промоция в Серия А1. Бленджини остава асистент в Пиаченца до 2004 г. - от сезон 2003/2004 вече работи заедно с Хулио Веласко. С легендарния аржентински треньор си сътрудничи в следващите 4 години - в Модена и в Габека (Монтекиари), а в последния си сезон като асистент (2008/2009) отново се събира с Мауро Беруто в Габека.

През 2009 г. Джанлоренцо Бленджини става старши-треньор на Лупи Санта Кроче в Серия А2. През втория си сезон печели Купата на Италия в Серия А2 и стига финален плейоф за промоция в Серия А1.

 От 2011 до 2014 г. Бленджини е старши-треньор на Калипо (Вибо Валентия) в Серия А1.

 През сезон 2014/2015 е начело на Топ Волей (Латина).

 През същия период е помощник треньор на Мауро Беруто в националния отбор на Италия.