Вторник, 15 Август 2023 15:03
Златната купа за Евроволей 2023 „честити“ празника на Варна

Златната купа за шампионите на предстоящото Европейско първенство по волейбол за мъже бе официално представена днес във Варна и даде символичен старт на тържествата за празника на Морската столица. В рамките на събитието се включиха кметът на Община Варна г-н Иван Портних, вицепрезидентът на Българска федерация волейбол г-н Давид Давидов и представители на Националния партньор на Евроволей 2023, Обединена българска банка. Селекционерът на националния тим Пламен Константинов, капитанът Цветан Соколов и част от звездите на „лъвовете" пък раздадоха автографи и се снимаха с малки и големи волейболни фенове на входа на Морската градина.


„Благодаря на момчетата от националния отбор, че именно днес на празника ни напомнят за прекрасните емоции", сподели градоначалникът на Варна и завърши речта си с вълнуващото „Варна обича спорта! Варна обича волейбола". Благодарност към града домакин изрази и Давид Давидов, подчертавайки че „волейболът се чувства на място във Варна".

„Радваме се да бъдем тук, очакваме и се надяваме това първенство да даде начало на нов период на успехи на нашия национален отбор", каза още Давидов и поднесе специални благодарности на Обединена българска банка за партньорството за предстоящия форум.


От специално изградения ОББ фен кът на входа на Морската градина впечатляващият трофей буквално прикова погледите на феновете на волейбола и гостите на града, а кметът на Варна се пошегува, че вече му се пази място в Музея на спорта в града. Купата е висока почти 70 см, тежи близо 20 килограма и ще се озове в ръцете на един от 24-те финалисти след последния мач от първенството на 16 септември в Рим.

По време на официалното събитие стана ясно, че купата ще остане у нас на специална фен зона пред Двореца на културата и спорта за мачовете от програмата на първенството, а освен шанса да я видят на живо, волейболните фенове ще могат да се включат в забавни волейболни игри с награди от Обединена българска банка и останалите партньори на форума. Естествено, най-честото пожелание към Пламен Константинов, Цветан Соколов, Теодор Салпаров, Алекс Николов и останалите национали пък беше купата да дойде отново у нас още на 17 септември.


Въпреки снимките до трофея и многото шеговити предложения да вдигне купата още днес, Пламен Константинов остана реалист. „Основната цел не е купата, не искам да гледаме толкова надалеч, основната цел е отборът да покаже развитие, да покаже че върви напред и има бъдеще, което е важно за целия български волейбол", каза преди официалната част треньорът и допълни, че е доволен от момчетата и резултатите в проведените контроли.


Първенството на Стария континент започва в края на август и ще продължи до 16 септември, като съорганизатори са още Италия, Израел и Република Северна Македония. Първият мач на родна земя е на 29 август, когато България посреща Испания. Следват двубои срещу Финландия (31 август), Украйна (2 септември), Хърватия (3 септември) и Словения (5 септември, като всички срещи на българския национален отбор са от 20,30 часа, а билети се предлагат онлайн от: https://tickets.cev.eu/bg/cev-eurovolley-2023-men на цени, започващи от 25 лева. За най-отдадените почитатели на „лъвовете" е предвидена опцията „Следвай отбора си", включваща всички мачове на България от груповата фаза. Цената на билета за петте двубоя е 80 лева (за категория 2) и 100 лева (за категория 1), но преференциалната възможност е налична не по-късно от два дни преди старта на мачовете от груповата фаза в България.