Неделя, 19 Март 2023 11:00
Интервю на Николай Иванов - кандидат за член на Управителния съвет на БФВ
Снимка: bvf.bg

Българска федерация по Волейбол (БФВ) продължава представянето на кандидатите за нов Управителен съвет. Изборът ще бъде направен по време на Общото събрание, насрочено за 24 март. До всеки от 28-те кандидати бе изпратен набор от едни и същи въпроси. Всички отговори от кандидатите са получени по електронна поща. БФВ публикува получените отговори без каквато и да редакционна намеса (стилистична или граматична).

 

Какво Ви мотивира да се кандидатирате за член на Управителния съвет на БФ Волейбол?

 Мотивира ме възможността, която се отваря пред волейбола, да го поставим на друго ниво - като работа с клубовете, като организация. Въпреки че резултатите на представителните отбори в последните години не отговарят на очакванията. Аз съм уверен, че мотивация за всеки един от нас - хората, които обичат волейбола, които живеят и работят във волейбола, е да даваме своя принос за развитието му.

 

 Ако трябва да дадете отговор на въпрос на делегатите, на хората от клубовете – защо е в полза на волейбола да изберат Вас за член на Управителния съвет, какъв би бил той?

 В мое лице ще намерят човек, който не е ангажиран с клубна принадлежност. Смятам, че имам необходимата експертиза в спортно-технически аспект с опита ми, натрупан през годините във волейбола - у нас и в чужбина.

 

 Кои са най-силните Ви качества?

 Упоритост, постоянство, дисциплинираност. Обичам да довършвам това, което съм започнал, до успешен край.

 

 Ще успеете ли да отделяте достатъчно време спрямо другите Ви важни ангажименти, за да се реализира успешно проектът за много по-активен и по-оперативен Управителен съвет, в който всеки член да бъде отдаден напълно и да допринася максимално с експертиза, контакти или възможности за развитието на българския волейбол?

Да, голяма част от времето ми минава с активности, свързани с играта. Имам поглед върху всичко, което се случва в българския волейбол, а и не само.

 

 Каква е Вашата лична мисия във волейбола?

 Българският волейбол да отиде в друго измерение, като се започне от работата с деца, премине се през младежкия волейбол, където трябва да се задържат младежите и девойките в играта, за да не се отказват преждевременно, и се стигне до професионалния волейбол със силни първенства при мъжете и най-вече при жените. Повишаване на статута на българския волейбол - като организация, като отразяване пред обществото и пред потенциалните хора, които биха инвестирали в нашия спорт. Именно това ме провокира преди време да създам сайта www.volleycomment.bg, платформа само за волейбол, където всеки може да изрази своето мнение, а пък може и да прочете и чуе нещо различно за играта.

 

 Кое е най-важното нещо, което и в момента правите в името на волейбола?

 Работя активно по няколко проекта на КДЮВ към БФВ: „С волейбол на училище". Организиране на треньорски семинари при подрастващите, целящи обогатяване на знанията при работа с деца. Координация на спортния календар на националните отбори. Провеждане на тестове и селектиране на деца, които на по-късен етап ще вземат участие в „Турнир на талантите" - една инициатива, която беше започната преди година и има своето бъдеще. 

 Използвам предоставената ми възможност от различни медии да анализирам и коментирам мачове от вътрешното първенство, както и мачове на националните ни отбори.

 

 Коя тема би била приоритетна за вас като член на Управителния съвет?

 Полагането на здрава основа при подрастващите ще реши много проблеми впоследствие. Доказано е във времето, че влагането на усилия, енергия и ресурси при децата за тяхното обучение си заслужава. Имаме примери от водещите страни във волейбола.

 

 Какво е първото нещо, което бихте направили като член на Управителния съвет?

 Бих работил в посока на прерайониране на картата на България - с цел създаване на по-голяма възможност за повече мачове при подрастващите в страната. На места има голяма конкуренция и децата играят много мачове, на места приключват годината с 8-10 мача за целия сезон.

Бих стартирал с неща, свързани с детско-юношеския волейбол. Първо, бих работил в посока коригиране височината на мрежата при най-малките, 10-12-14-годишни. Бих работил в посока ограничаване на преминаването на състезатели да играят в няколко възрасти. Прескачайки от възраст във възраст, няма трайно натрупване на технически умения и се получава много голяма амортизация при децата, която ги изхабява, и не стигат до големия волейбол. Това най-често се забелязва при момичетата - някои по-изявени деца биват експлоатирани да играят в няколко възрасти, което в краткосрочен план може да осигури едно участие на финали, но в дългосрочен план не носи никакви ползи. Отделно от това се получава напрежение върху спортния календар през годината.

 

 Какво очаквате да постигнете в краткосрочен план – една година, и съответно – в дългосрочен?

 Да продължат започнатите проекти и да се получи надграждане. Да се задържи и подобри интересът към волейбола с инициативите, които предприема БФВ заедно с нейните партньори. В дългосрочен план, може да прозвучи в сферата на фантазиите, но би ми се искало българският волейбол да има своя модерна база с всичко необходимо на едно място - голяма зала, която да се трансформира в няколко тренировъчни игрища, фитнес, хотелска част, офиси за администрацията, зала на славата, кафе-ресторант, което да бъде притегателно място за всички, които обичат волейбола.

 

 Следейки работата на БФ Волейбол, какво Ви харесва и какво мислите, че трябва да се подобри?

 Правейки сравнение с начина на работа в близкото минало и това, което се случва сега, определено се върви в правилна посока. Разбира се, има много предизвикателства, с които трябва се справяме. Да се търсят допълнителни форми на финансиране, да се обезпечат отборите и техните щабове, за да бъдем конкурентноспособни.

 

 Кои аспекти на българския волейбол най-спешно трябва да се променят в положителна посока?

Комуникацията е важен аспект, който може коренно да промени общата картина.

 

 Доколко модерният поглед и използването на технологиите за развитие са важни за Вас в съчетание с нужния управленски опит?

 Технологиите трайно навлязоха в ежедневието на хората, така че без тях в днешно време сме загубени. Важни са за функциониране на всички системи.