Четвъртък, 09 Март 2023 10:05
Интервю на Петър Кънев - кандидат за член на Управителния съвет на БФВ
Снимка: bvf.bg

Българска федерация по Волейбол (БФВ) продължава представянето на кандидатите за нов Управителен съвет. Изборът ще бъде направен по време на Общото събрание, насрочено за 24 март. До всеки от 28-те кандидати бе изпратен набор от едни и същи въпроси. Всички отговори от кандидатите са получени по електронна поща. БФВ публикува получените отговори без каквато и да редакционна намеса (стилистична или граматична).

 

Какво Ви мотивира да се кандидатирате за член на Управителния съвет на БФ Волейбол?

През целия си живот съм бил свързан с любимия спорт. Започнал съм като млад състезател в юношеските гарнитури - в Ямбол, в спортната рота, в младежкия национален отбор... Това допринесе за трайния ми интерес към любимия спорт. След периода ми на ръководител в ЦСКА следват дълги години с моето дейно участие в спортния живот на Българската федерация по волейбол, продължаващо и до днес.

Член съм на Управителния съвет на Българската федерация по волейбол с различни президенти - от 1995 до 2016 г. с Валентин Заяков, Димитър Златанов и Данчо Лазаров, както и с Любомир Ганев от 2020 г. Дълги години съм и вицепрезидент на Българската федерация по волейбол, каквато позиция заемам и до момента.

Едновременно с това имах активно участие и в обществения живот на България - и като съветник на президента Георги Първанов, и като дългогодишен депутат, и като председател на Комисията по икономическа политика на България - и винаги съм се старал да подпомагам волейбола по всякакъв възможен начин. В бизнес дейността ми като собственик на полиграфическа група „Демакс“ също допринасям за успешното развитие на Българската федерация по волейбол - основен спонсор съм на елитната женска лига у нас, която носи името „Демакс“.

Мотивиран съм да продължа да помагам с всички сили на любимия спорт.

 

Ако трябва да дадете отговор на въпрос на делегатите, на хората от клубовете – защо е в полза на волейбола да изберат Вас за член на Управителния съвет, какъв би бил той?

Ще бъда полезен, както и досега, с работата си като член на Управителния съвет и вицепрезидент. Надявам се изложеното по-горе да даде основание да бъда избран за член на Управителния съвет на Българската федерация по волейбол, където ще мога да подпомагам реално и по-нататъшното развитие на волейбола в България.

 

Кои са най-силните Ви качества?

Упоритост, труд, баланс в отношенията.

 

Ще успеете ли да отделяте достатъчно време спрямо другите Ви важни ангажименти, за да се реализира успешно проектът за много по-активен и по-оперативен Управителен съвет, в който всеки член да бъде отдаден напълно и да допринася максимално с експертиза, контакти или възможности за развитието на българския волейбол?

 Това вече съм го доказал през изминалите над 30 години в помощ на Българската федерация по волейбол. С каквито и важни обществени и бизнес дейности да съм се занимавал, сърцето ми винаги е било отворено за любимия спорт. А когато правиш нещо със сърце и имаш достатъчно капацитет да менажираш времето и ангажиментите си, изобщо не стои такъв въпрос дали ще успееш да отделяш достатъчно време. Вече трябва да сте разбрали, че волейболът е моята голяма спортна любов. А за истинската любов винаги има време. Тя трябва да е приоритет, трябва да се отнасяш към нея с отговорност, но да работиш за нея не е точно работа, това е привилегия и удоволствие. Така се чувствам аз, когато имам възможност да помагам на любимия спорт.


Каква е Вашата лична мисия във волейбола?

Стабилна федерация – финансово, управленчески, институционално, авторитетно.

Както знаете, отделно съм приел и развитието на женския волейбол като допълнителна своя кауза. Кауза е и инвестирането в подрастващите. Но генерално мисията ми е да изградим такава стабилна управленска структура, чрез която всекидневно да правим своята лична и обща инвестиция в бъдещето - успешното бъдеще на българския волейбол.

 

Кое е най-важното нещо, което и в момента правите в името на волейбола?

Работа за доброто име и авторитет на Българската федерация по волейбол. Работа за цялостния позитивен имидж на най-успешния отборен спорт в България. Работа волейболът да се превръща не просто в лична, а в обществена кауза, в чието бъдеще си струва да инвестираш.

 

Коя тема би била приоритетна за вас като член на Управителния съвет?

Добрият климат и взаимоотношения вътре в Управителния съвет.

 

Какво е първото нещо, което бихте направили като член на Управителния съвет?

План за работа с младите гарнитури.

 България е раждала, ражда и ще продължава да ражда волейболни таланти. Добрата работа в това направление през последните години няма как да не бъде отличена. Наша приоритетна задача е възможно най-бързо да изготвим актуална на времето програма, по която да се работи с младите, а генералната стратегия да се изпълнява от възможно най-квалифицирани специалисти, за което също трябва своевременно да се положат усилия.


Какво очаквате да постигнете в краткосрочен план - една година, и съответно - в дългосрочен?

Добра реализация на едно добро поколение млади играчи. Това трябва да постигнем и в краткосрочен план, но и да го превърнем в наша мисия за реализация в дългосрочен. Какво сме постигнали до момента е част от историята, а най-важно е какво ще направим за бъдещето. Вярвам, че в настоящото добро младо поколение е закодиран бъдещият успех на българския волейбол на високо ниво. Наша отговорност е да подсигуряваме възможно най-добрата среда, в която да расте доброто бъдеще на любимия ни спорт. Със сигурност ние трябва да направим всичко, което зависи от нас, да помогнем това да се случи.

 

Следейки работата на БФ Волейбол, какво Ви харесва и какво мислите, че трябва да се подобри?

Не допуснахме, за разлика от други федерации, да започнат скандали и разцепления. Наш дълг е да продължаваме традицията на най-успешния отборен спорт в България. За целта мисията за стабилна федерация трябва да бъде обща.

Кои аспекти на българския волейбол най-спешно трябва да се променят в положителна посока?

Работата с треньорите.Те са хората, които пряко изграждат бъдещето. Треньорите в спорта са като учителите в живота. Както е важно какви ще са основите, които ще получиш още от началните стъпки на обучение, така е важно и какви знания ще получаваш във всекидневното училище, в което живееш. Важно е знанията да са правилни, адекватни и в точния момент. Затова трябва да инвестираме и в учителите на учителите. Трябва да се работи в посока повишаване на квалификацията на волейболните треньори и изграждане на мотивирани специалисти с нужните специфични познания, както за тренировъчна дейност от най-ранна възраст, така и за най-високото ниво в представителните отбори.

 

Доколко модерният поглед и използването на технологиите за развитие са важни за Вас в съчетание с нужния управленски опит?

Технологиите са важни – те промениха към добро нашия спорт. Няма как да се развиваме адекватно на времето, ако не подкрепяме собствените си усилия със силата на модерните технологии.