Петък, 15 Юли 2022 14:21
Владислав Тодоров след "Турнира на талантите" за момичата: Видях диамантчета за българския волейбол благодарение на националното тестиране
Снимки: БФВ
Широката селекция е направена, но не затваряме кръга, заяви Николай Иванов след финалния акорд на проекта за 2022 г.

С "Турнир на талантите" в Дупница завърши финалната фаза на националното тестиране за момичета, родени през 2008 и 2009 г. Инициативата е част от проекта на комисията за Детско-юношески волейбол към Българската федерация по волейбол за проучване, оценяване и селектиране на млади състезатели. След финала на националното тестиране за момчета, родени през 2007 и 2008 г. по същия модел бяха избрани 50 момичета за "Турнир на талантите", който се проведе под зоркия поглед на селекционера на националния отбор на България за момичета под 16 г. Владислав Тодоров.
 
 
thumbnail Dupnica 2
 
Момичетата бяха разделени на четири отбора под ръководството на четирима различни треньори - Андрей Янчев, Светлана Цветанова, Тони Илиев и Любомир Георгиев. Владислав Тодоров зададе своите изисквания, наблюдава кампа и турнира, а на база на преките си впечатления взе своите финални решения за сформирането на разширения състав на националната селекция.
 
"Ще имаме възможност да продължим работа с подготвителен лагер с разширен състав от 30 момичета, което е страхотно. Благодарен съм на Българската федерация по волейбол за реализацията на проекта и този шанс. Имахме възможност да видим деца от цялата страна, от всички малки клубове, от големите клубове. Чрез националното тестиране се отвори възможност за всички талантливи малки дечица да присъстват на изключително полезното финално събитие от проекта, да се опознаят, да получат допълнителна мотивация за своето бъдеще във волейбола. Това е мотивация и за самите по-малки клубове. В момента протече много кратък, но много полезен лагер в Дупница. Преди него имах съмнение за някои дечица, за които нямах директна информация какво точно се случва с развитието им. И ако го нямаше този лагер, нямаше да мога да видя едни диамантчета, едни специални камъчета, които трябва да се обработват. Затова съм благодарен за този шанс. Запознат съм с момичетата, с качествата, но в крайна сметка този формат дава възможност да се ориентираш и да видиш как се справят игрово, спортно-технически", заяви селекционерът на националния отбор, започнал работа с момичетата от набор 2008 и набор 2009.  
 
thumbnail Dupnica 4

"Децата, които са освободени на този етап, не означава, че ще бъдат пренебрегнати в бъдеще. Напротив. Те остават в полезрението на треньорите, на целия екип и на специалистите в направление детско-юношески волейбол във федерацията", уточни той.

"България винаги е давала страхотни деца за волейбола, давал съм го за пример навсякъде, където съм работил по света. Смятам, че навсякъде се раждат дечица, но въпросът е дали получават необходимото внимание. Настоящият проект е поредното доказателство в правилната посока. Ние трябва да сме благодарни и на малките клубове. Но не трябва да забравяме и родителите. Те помагат на децата да реализират мечтите си и да останат в спорта. Затова е и това специално "благодаря" - от нас, треньорите, и от федерацията. Всичко е една верига, която трябва да бъде здраво свързана и смазана много добре, за да работи дългосрочно и да подсигурява по-доброто бъдеще. При нас се получава така, че в момента имаме момиченца, по-малки на години. Някои от тях излизат за първи път извън семейството си за такива по-дълги лагери, което е голямо изпитание за тях. Отделно за кампа и "Турнира на талантите" бяха поставени и в ситуация да са в отбор с деца, които не познават. Стресът е голям, по-трудно е да реализират възможностите си и да покажат волейболните си качества. Но ние гледаме генерално и пак правим по-широка селекция, за да може впоследствие да избистрим всички и да следваме визията за развитие.
 
thumbnail Dupnica 3
 
После ще дойдат и целите. А пред нас цел ще е да печелим всяка квалификация. Ако не успеем първата, да се развиваме и да спечелим следващата. И така по пътя нагоре. Трябва да развием децата - и спортно-технически, и като характери. При нас целта винаги е да даваме най-доброто от себе си и да имаме победи. Настройката е такава за всеки един бъдещ мач. Но дотогава има още много да се работи, спортно-технически трябва да се изчистят и усъвършенстват много неща. Това е видно за всички. Да видим как ще тръгнат нещата, а апетитът идва с яденето", продължи Владислав Тодоров.

Подготвителният лагер ще е отново в Дупница.
 
"Залата е много хубава. Благодарност на всички в Дупница, които ни съдействат. Имаме пълна подкрепа от екипа на залата, от всички хора. Аз лично като треньор имам пълната подкрепа и от федерацията, от моите помощници, от младите треньори, повикани за кампа и "Турнира на талантите". Този пълен синхрон и реализацията на настоящата идея са много ползотворни за бъдещето на българския волейбол. Проектът е страхотен и трябва да продължава. Клубовете дават много позитивни отзиви, родителите - също. С Ники Иванов ги събрахме на приемането на децата на лагера и обменихме по няколко думи. Много е важно, че самите те приемат идеята много добре, а както вече казах - те са най-важните хора за децата и трябва да имаме контакти и с тях", каза още Владислав Тодоров.
 
thumbnail Dupnica 7

С проекта за национално тестиране са ангажирани пряко Евгени Иванов - председател на Комисия Детско-юношески волейбол, и членовете на комисията Николай Иванов и Драган Иванов.

"Широката селекцията беше направена, но ние не затваряме кръга. Процесът при децата е много динамичен. За три месеца или половин година може да се появят нови деца, на които също ще се обърне внимание. Селекцията не се затваря. Напротив. Пред нас стои предизвикателството да следим всичко, което се случва", заяви Николай Иванов.
 
 
 
thumbnail Dupnica 6

"Това е финален акорд на един дълъг процес, който започна през февруари. С видяното на финалния камп в София при момчетата и в Дупница при момичетата съм твърдо убеден, че всякакви съмнения дали трябваше да се захващаме с този проект, са отпаднали. Напротив. Проектът трябва да бъде заложен като стандарт, като практика, която трябва да следваме. Екипът ни си води бележки - къде може да се подобри нещо в организационен план. Както децата трупат опит на игрището, така и ние трупаме опит в организационен план за подобен род инициативи, които са много положителни за развитието на млади таланти", добави Николай Иванов.