Сряда, 06 Април 2022 12:00
Любомир Ганев, президент на БФВ: За две седмици София ще бъде волейбол!
Снимка: bvf.bg

Женският национален отбор на България взе мястото на Русия в Лигата на нациите и ще бъде домакин на един от турнирите. За първи път у нас се игра снежен волейбол и имаме републикански шампиони при мъжете и дамите. В края на седмицата предстои европейска квалификация на националния тим за мъже до 20 години.

Любомир Ганев, президент на БФ Волейбол, даде интервю за официалния сайт по всички актуални събития.

- Г-н Ганев, безспорната топ тема на седмицата е включването на България в Лигата на нации за жени. Какво означава това за волейбола ни?

- Един огромен престиж, но също толкова и огромна отговорност. През втората половина на юни и началото на юли София ще бъде волейбол. Зала „Арена Армеец“ ще е домакин на турнири от ВНЛ и при мъжете, и при жените. Страхотно е, че нашите фенове ще могат да гледат най-добрите ни състезатели в мачове срещу най-добрите от цял свят. Очаквам прекрасно представяне от отборите ни! И двете формации ще излязат с нови треньори. Николай Желязков натрупа голям опит като треньор, смени Силвано Пранди и това ще е неговото бойно кръщение. Назначихме Лоренцо Мичели за наставник на жените. Италианският специалист е колекционер на трофеи. Ето – миналата седмица с неговия клубен тим „Валеро льо Кане“ спечели Купата на Франция. Сигурни сме, че изборът ни с Мичели е правилен. Където и да е бил, е печелил. Бях обявил 2021-а за годината на женския волейбол. До голяма част беше така. Спечелването на Европейската златна лига в Русе донесе толкова много положителни емоции, хората се запалиха по нашите дами. А и в почти всички мачове момичетата бяха на ниво. Ще говоря с всяка от тях. Искам да се обединим под националния флаг – и по-опитните, и по-младите. Ситуацията ни дава възможност да избързаме с една година. Планът беше да влезем във ВНЛ при жените през 2023 година през Челъндж турнира. Сега е моментът да покажем, че мястото ни е сред най-добрите, както винаги е било. България винаги е имала силен волейбол и в тези две седмици очаквам да го покажем на цял свят. Откакто станах президент на федерацията, няма разделение на мъже и жени. Условията и вниманието към двата отбора са еднакви.

 

960-600-bylgariia-polsha

 

- Как ще се справите с два турнира за толкова кратко време?

- БФ Волейбол отдавна се е доказала като отличен организатор на големи събития. Ако не беше така, нямаше да ни гласуват доверие. Но сега е моментът да призова всички наши партньори да ни подадат ръка. Домакинството е скъпо и добрата организация изисква средства. Всеки, който е станал наш партньор, познава коректността ни и винаги гледаме в една посока. Волейболът е най-успешният ни отборен спорт и съм сигурен, че „Арена Армеец“ ще бушува от емоции в началото на лятото. Ако някой би искал да бъде наш партньор, нека да заповяда да му покажем какво означава волейболното семейство. Аз обещавам, че „Българи юнаци“ ще ехти из София.

 

thumb 768x0 lubo-ganev-jeni

 

- Доволен ли сте от първия турнир по снежен волейбол у нас?

- Безкрайно много! Това е най-новият спорт от семейството на волейбола. Като нация, която обожава играта, искаме да сме и сред най-бързо развиващите се. Българите обичат зимните курорти и какво по-хубаво от това да гледат или играят волейбол. Искам да изкажа огромната си благодарност към промоутъра на първия турнир на връх Перелик. Заедно създадохме условия на европейско и световно ниво. Вече имаме първите национални шампиони. Мачовете бяха изключително оспорвани. През миналата година дадохме тласък на плажния волейбол, бяхме домакини на няколко големи международни турнира от календара на FIVB. А до преди две години върху този спорт внимание почти не бе показвано. Сега и тук не искам делене. Ще се стремим България да бъде атрактивна и на плажа, и в снега. И дано успеем да създадем отбори, които да изпратим на олимпиади. Една от идеите на МОК е да вкара снежния волейбол в програмата на олимпийските игри.

 

277767874 1412453982545364 5543857323849097471 n

- Да завършим с последното голямо събитие за седмица. Какво очаквате от европейската квалификация в зала „Христо Ботев“?

- Целта е само една – класиране за европейското първенство в неделя. Само първият ще получи квота сега и няма да чака други квалификации. Мартин Стоев и воденият от него отбор вдигнаха много летвата. Втори в света са! Ще се отнесем с безкрайно уважение към гостите от Нидерландия, Естония и Дания, но нашата класа е много по-голяма. След толкова дълго мъчително време на пандемия и липса на фенове в залите очаквам запалянковците да отидат и да подкрепят Стоев и отбора. Тези момчета сега са до 20 години, но съвсем скоро ще бъдат нашите големи звезди. Научете ги, следвайте ги, радвайте им се! Волейболът е начин на живот за много българи. Нека семейството ни продължава да расте!

Българската федерация по волейбол изказва своята благодарност на партньорите си - Лидл България, Обединена Българска Банка, Гаритидж парк, Спорт Депо, Министерство на туризма, Министерство на младежта и спорта и Български спортен тотализатор, както и на медийния партньор B1B/Булсатком за безценната подкрепа в организирането на квалификациите за Европейско първенство за подрастващи, на които България е домакин през 2022 г.