Неделя, 26 Декември 2021 13:38
Националите стартират подготовка на 27 декември за европейската квалификация за юноши до 18 г. в София
Снимка: cev.lu

Виктор Карагьозов: Търсим максимална изява на това поколение, което има добър потенциал

Старши треньорът на националния отбор на България по волейбол за юноши до 18 г. Виктор Карагьозов събира избраниците си за подготовка за предстоящото Балканско първенство, което е квалификация за Европейското първенство. България е домакин на турнира от 12 до 16 януари, като мачовете ще се играят в спортна зала "Левски София". Първата тренировка на националите е на 27 декември (понеделник) от 18,00 часа в зала "Христо Ботев" в София.

Съперници на България са Сърбия, Турция, Румъния, Гърция и Черна гора, а победителят се класира на Европейското първенство, което ще се проведе между 9 и 18 юли 2022 г. в Грузия.

През лятото на 2021 г. отборът на Виктор Карагьозов завърши на пето място на Европейското първенство до 17 г., въпреки сериозни кадрови проблеми непосредствено преди и по време на шампионата. В момента погледите на треньор и отбор са вперени към по-успешна 2022 г., започвайки от Балканското първенство и преследване на класиране на еврофиналите.

"Търсим максимална изява на това поколение, което има добър потенциал", заяви Виктор Карагьозов преди лагера за предстоящата европейска квалификация. "Моите лични амбиции са да подобрим класирането си от Европейското първенство през 2021 г. Реализирането минава през предстоящото Балканско първенство - ако докажем, че сме най-добри на Балканите, това автоматично е и квота за Европейското първенство, където да продължим да преследваме целите си и развиването на потенциала на нашия отбор", каза още старши треньорът на юношите на България до 18 г.

 

thumbnail Viktor Karagyozov

Относно конкуренцията за предстоящото Балканско първенство и спора за квота за еврофиналите Виктор Карагьозов заяви: "Сърбия е най-сериозният ни опонент. Румънците също имат не лош отбор, на Балканското първенство тази година ги победихме с 3:2. Трябва да се отчете сериозното развитие и при Турция, като техните състезатели са на централизирана подготовка, което определено оказва своето положително влияние, на миналата Балканиада ни победиха с 3:2. Трябва да сме много концентрирани и да доказваме възможностите си във всеки мач, във всеки гейм, като демонстрираме и своето желание да се борим за всяка точка."

Виктор Карагьозов е щастлив от възможността предстоящата европейска квалификация да е на българска земя. "Ще бъде хубаво момчетата да усетят подкрепа по време на мачовете в зала "Левски София". Вярвам, че е съвсем близо времето, в което тези момчета ще носят много радости на българските фенове", каза още Виктор Карагьозов.

"За финал искам да пожелая успешна Нова година за целия български волейбол, за всички български спортисти. А на всички хора - бъдете живи и здрави", завърши Карагьозов.