Сряда, 12 Юни 2024 18:11
Данко Йорданов: Показахме, че България принадлежи към европейския и световен елит

България се нареди сред водещите отбори на Европейското първенство по плажен волейбол за мъже под 22 години. Нашият състав в лицето на двойката Стефан Въртигов/Георги Бинев стигна до четвъртфиналите и след като отстъпи в оспорван и драматичен мач срещу Латвия, зае петото място в крайното класиране.

 

 На шампионата в Турция българският състав бе воден от треньора Данко Йорданов. Бившият волейболист от години живее в Калифорния, САЩ, където към момента е скаут и треньор на младежките национали, а доскоро беше и треньор на Мъжкия колежански национален отбор на САЩ.

 

 Йорданов даде интервю пред официалния сайт на Българска федерация по волейбол.

 

 


 

 Здравейте, г-н Йорданов! Повод за гордост ли е петото място на България на Европейското първенство по плажен волейбол за мъже под 22 г.?

Здравейте! Да, според мен, може да се гордеем с това постижение. На това състезание участваха много утвърдени сили в европейския, а и в световния плажен волейбол и ние показахме, че България има отбор, който принадлежи там и може да се бори с останалите.

 

 Вашето лично желание за какво класиране беше?

Аз имах представа за нивото на останалите отбори. Знаех, че всички са на високо ниво. Вярвах, че ако момчетата успееха да играят на върха на способностите си към момента, можехме да се борим на четвъртфинал или полуфинал.

 

 Имаше ли тимът сили да влезе в топ 4? Като че ли много малко не ни достигна на четвъртфинала?

Бяхме много близко наистина. Мачът с номер 2 в схемата – тимът на Латвия, беше много оспорван. Беше трети мач за нас в този ден, а за тях едва втори, защото те победиха в групата и се класираха директно за осминафинала. С много сърце, дух и умения се борихме в тайбрека и стигнахме до мачбол при 14:13 и възможност за атака. На 2-3 точки бяхме от полуфинал. Явно не е бил нашият момент за топ 4, но нека го използваме за мотивация за бъдещи още по-добри представяния.

 

IMG-da3cb3288bd6e72fed0fc954a2348811-V

 Какви бяха най-големите позитиви от представянето ни в Турция?

Видяхме, че може да сме равностойни на елита в Европа. Мисля, че българският мъжки плажен волейбол спечели доста уважение. С друго око ни гледаха към края на турнира и много от другите отбори викаха за нас. За мен е още по-важен прогресът на Георги и Стефан в техническо отношение, тактическа дисциплина и общо като отбор. Миналата година на Европейското те падат от Германия в първия им мач от плейофите с не много близък резултат, а сега успяхме да преодолеем точно Германия на осминафинала, показвайки голям растеж.

 

 Каква беше конкуренцията?

Слаби отбори нямаше. Предварителната ни група бе много тежка. Сблъскахме се със силни отбори от Украйна и Чехия, които тази година бяха спечелили турнир от веригата на FIVB - Futures. Най-важната ни победа бе срещу хърватите, която ни класира и за плейофоте. След това се изправихме срещу Белгия, настоящ световен шампион до 21 години. Това бе най-категоричната ни победа, а те дори не разбраха какво ги удари. Момчетата ни играха блестящо с много разнообразие в атаката и желязна защита. Единият белгиец имаше убийствен сервис с над 115км/ч на пясъка и нашите го посрещаха перфектно, без да се пропукат.
След това дойде ред на Германия, сребърен медалист от Европейското за младежи, където блокировачът беше висок 205-сантиментра и левичар. Това бе най-оспорваната битка, която спечелихме. Стигна се до тайбрек и там с много сърце бихме с 16:14. Да добавя, че Франция бяха фаворити, с много опит и от FIVB Challengers, но взеха бронза. Швеция триумфира, а Норвегия спечели среброто.

 

 Като човек, който се занимава задълбочено с плажния волейбол в САЩ, как виждате развитието му в Европа?

В Щатите се отделят много ресурси за развитието на плажния волейбол. Голяма държава е и много млади момчета и момичета играят. Има по няколко лагера на национални гарнитури в годината. Аз съм скаут и треньор на младежки национали в САЩ и също бях треньор на Мъжкия колежански национален отбор. Болшинството от мъжете първо играят професионално в зала, а след това се отдават на плажен, такава е системата в САЩ в момента. Изключение е Майлс Партейн, който е млад, но вече един от най-добрите в света. При момичетата е по-различно. Те придобиват опит от много млади и още, докато са в колеж, се установяват на професионално ниво.

 В някои държави в Европа се отделят много ресурси за младежите. Имат перспективни състезатели и тренират целогодишно на пясък, с качествена подготовка и специалисти. Скандинавските страни са на върха, следвани от Западна и централна Европа. Франция например бе с делегация от трима треньори и физиотерапевт. С такава подготовка - резултатите не са изненада.

 

 А в България?

Трудно ми е да дам мнение за България, тъй като не живея там. Едно нещо мога да кажа със сигурност: страната има физически таланти. Също благодарности на федерацията, че повярва на момчетата и ги прати на Европейското.

 

 Разкажете ни за подготовката за това ЕП. Как подходихте, колко време продължи и на какво наблегнахте в нея?

Подготовката за Европейското започна септември в Калифорния, където аз живея, а Георги и Стефан са студенти. Имаме много ресурси на разположение. Екипът е много важен и в тази връзка голям принос в подготовката имаше и жена ми - Кристен Йорданова. Тя работи за Националните отбори на САЩ в зала, заедно с Карч Кирали и Джон Спероу. Тя също е много навътре в плажния волейбол и е страхотна по планиране. За жалост, не успя да дойде с нас в Турция, тъй като е много заета с олимпийските отбори.

 В подготовката наблегнахме на фитнес през цялата година, а в последните 2-3 месеца - на издържливост, разнообразие в нападението, четене и реакция в ситуации, а в защита - блокада и дисциплина. Важна част от подготовката бяха 6-7 мъжки турнира в Калифорния, където момчетата участваха успешно. Използваме също видеоанализ на мачове и тренировки.

 

 Какво предстои за българската двойка Стефан Въртигов/Георги Бинев?

С момчетата ще продължим подготовката в САЩ през есента, те ще участват в турнири там, а и ще започнат участия в международни мъжки турнири. Представянето на Европейското ги мотивира да работят още по-усърдно за бъдещи още по-големи успехи.