Мичели вицешампион на Гърция, пристига на Гергьовден
28/Апр/24 16:00

Лоренцо Мичели, треньорът на женския национален отбор, стана вицешампион на Гърция. Неговият клуб Олимпиакос загуби финала срещу Панатинайкос с общ резултат 2:3. В решителния пети мач тимът на Мичели отстъпи с 2:3. В редовния сезон Олимпиакос имаше едва две загуби, а преди месец спечели Купата на Гърция. Италианският специалист ще остане поне още една година в гръцкия гранд.


Мичели се прибира в България на Гергьовден. Още от началото на седмицата националките водят подготовка за Лигата на нациите. На следващия ден, 7 септември, България ще изиграе първа контрола за годината срещу Украйна в зала „Христо Ботев". Вторият мач от приятелския турнир в София ще е срещу Белгия два дни по-късно.
 

На 12 май националките летят за Анталия, където е първият турнир от Лигата на нациите. България започва два дни по-късно с мач срещу Нидерландия. Другите ни съперници на турска земя са Япония, Италия и Франция.

ЦСКА с победа над Левски при девойките
27/Апр/24 21:46

ЦСКА спечели дербито срещу Левски София с 3:1 при девойките. Двата тима се срещнаха в мач от Група Б на Финалния турнир на Държавното първенство за девойки под 20 години, който се провежда в столичната зала "Христо Ботев".

 

 Така "червените" записаха втора победа в потока и са временен лидер. В другата среща Дея спорт постигна първи успех след 3:0 над Локомотив 1929-Нидо (София).

 

 Без загуба в Група А е миналогодишният шампион във възрастта Марица (Пловдив), който спечели много оспорвана и петгеймова среща над ЦПВК с 3:2, повеждайки в класирането. В първия мач за деня Славия 2017 записа чист успех над Миньор (Перник) с 3:0.

 

 27.04

  Срещите от турнира продължавт и в неделя, 28 април. Може да ги наблюдавате на живо в YouTube канала на БФВ - ТУК.

 

 Държавното първенство по волейбол се провежда в изпълнение на спортния календар на БФВ с цел популяризиране на волейболната игра сред подрастващите и за излъчване на Републикански шампион в съответната възрастова група.

 

 Българска федерация по волейбол изказва своята благодарност към партньорите, подкрепящи развитието на Детско-юношеския волейбол в България – Лидл България, Гаритидж парк, Обединена Българска Банка, Хюндай България, фондация "За пример", Министерство на туризма и Министерство на младежта и спорта.

Левски е новият шампион в Ефбет Супер волей
26/Апр/24 22:37

Без да загуби мач от финалната плейофна серия в елитното първенство при мъжете Левски София се поздрави с титлата в Ефбет Супер волей. "Сините" спечелиха и третия двубой срещу ЦСКА, за да затворят серията на 3-0.

 

 Във второто си домакинство от финалите тимът, воден от Николай Желязков, се наложи над "червените" с 3:1. Успехът, подобно на първия мач, отново дойде след обрат. ЦСКА поведе след 25:23, но домакините бяха безгрешни в следващите три части и спечелиха с 25:19, 25:22, 25:21.

 

 Така Левски отново е шампион на България при мъжете след 15 години прекъсване (последно бе през 2009 г.). "Сините" печелят златните медали за 20-ти път.

 

 "Винаги е огромно щастие да станеш шампион. Удовлетворението е огромно, защото когато един треньор работи, има видим резултат при изграждането на състезателите. Когато и двете неща се комбинират - да изградиш състезатели и да спечелиш титла, мога само да съм изключително удовлетворен", коментира Николай Желязков, ст. треньор на Левски София.

 

 С първото място в първенството Левски София заслужи директно участие в групите на Шампионска лига за следващия сезон 2024/2025.

 

608718

 

 ЦСКА пропусна възможност да прибави 31 титла, като за последно „червените" станаха първенец при мъжете през сезон 2010-2011.

 

 "Среброто не е утеха, да загубиш финал е най-тежкото. Момчетата се стараха, имахме проблеми в тренировъчния процес, но се бориха мъжки. Съжалявам, че не успяхме – коментира Александър Попов, ст. треньор на ЦСКА. - Поздравявам Левски за това, което правят, имат голям екип, с който намират време за важните неща, създават школа и на фона на всичко, съвсем закономерно е да станат шампиони."

 

608720

 

 Веднага след срещата в столичната зала „Левски София" имаше и церемония по награждаването, в което участваха и бронзовите медалисти от Дея спорт (Бургас). Отличията на първите три отбора в шампионата връчваха президентът на Българска федерация по волейбол Любомир Ганев, Зорица Биелич - президент на Европейската съдийска комисия, както и колегата ѝ от Управителния съвет на организацията - Франс Лодерус, Владимир Николов и Давид Давидов, съпрезиденти на ВК Левски София.

 

 Бяха раздадени и индивидуални награди. Разпределителят на Левски София и национал Симеон Николов получи приза за "Играч на публиката".

 

 608591

 

 "Усещането е невероятно. Спечелихме заради всички тук в залата и им благодаря, че ни подкрепяха през целия сезон. Левски в последните години е по-добрият отбор. Благодаря на всеки един в залата, без тях със сигурност мотивацията би била по-малка", коментира след мача Симеон Николов.

 

 За "Най-полезен играч" (MVP) във финала бе избран съотборникът му Владимир Гърков. Надграда за „Спортсменство" през сезона получиха Фахри Септиан Путратама от Монтана и Антон Станчев от Марек Юнион Ивкони.

 

 608722

 

 В Идеалният отбор на редовния сезон 2023/2024 попаднаха Делчо Раев от ЦСКА (разпределител), Бранимир Грозданов от Нефтохимик и Владимир Гърков от Левски София (посрещач), Спас Байрев от Берое (диагонал), Бруно Руббо (Монтана) и Светослав Гоцев от Левски София (централен блокировач), Петър Каракашев от Хебър (либеро).

 

БФВ предава пряко финалите за девойки под 20 години
26/Апр/24 11:45

Българска федерация волейбол ще излъчва всички срещи от Финалния турнир от Държавното първенство за девойки под 20 години, което е част от спортно-състезателния календар за сезон 2023/2024. Решителният етап от първенството в тази възраст започва днес, 26 април, и ще продължи до 30-и. Мачовете ще се играят в столичната зала "Христо Ботев".

 

 По регламент участват 8 отбора, които са разделени в две групи. В тях се играе по системата "всеки срещу всеки". Отборите , класирали се на първо и второ място във всяка група, формират финална четворка, а мачовете се играят на "кръст". Победителите от двата полуфинала играят мач за 1-2 място, а загубилите за 3-4 място. Отборите, класирали се на 3-то и 4-то място от двете групи играят на "кръст", победителите от мачовете играят за 5-о и 6-о място, а загубилите за 7-о и 8-о място.

 

 В Група А са отборите на Марица (Пловдив), ЦПВК (София), Славия 2017 (София) и Миньор (Перник). В Група Б са ЦСКА (София), Левски София, Дея спорт (Бургас) и Локомотив 1929-Нидо (София).

 

 Срещите от Финалния турнир може да проследите в YouTube канала на БФВ - https://www.youtube.com/@volleyBUL.official.

 

България е домакин на международен курс за съдии
26/Апр/24 11:30

Европейската съдийска комисия (ERC) избра София да приеме Семинар за кандидати за международни съдии. В продължение на девет дни в столицата ще се обучават 23 млади рефери от 21 държави. Сред тях има и трима българи - Любомир Петров, Божидара Миткова и Боян Желев.

 

 Началото на семинара бе дадено на 23 април. Курсът е разделен на два етапа – теоретична и практическа част. Първата фаза завърши с полагането на тест за правилата на игра, който бе проведен тази сутрин. Преди старта му лично да поздрави и насърчи младите съдии присъства и президентът на Българска федерация волейбол Любомир Ганев.

 

 "Винаги съм казвал, че победителят в една волейболна среща трябва да се решава от състезателите, а не от странични фактори. Затова за мен съдийството е много важен елемент от играта. Съдиите са хората, които трябва да осигурят справедлива игра на терена", посочи Ганев и пожела успех на кандидатите.

 

 BA 7136

 

Ганев се срещна и разговаря със Зорица Биелич, която е президент на Европейската съдийска комисия. Сръбкинята е главен инструктор в курса, а неин помощник е Франс Лодерус от Нидерландия (също член на ERC). И двамата са част от Комисията за правилата на играта към Международната федерация по волейбол (FIVB). Те поздравиха Ганев за добрата организация на семинара и прекрасното домакинство.

 

 Днес ще бъде дадено и началото на практическата част, в която младите съдии ще ръководят официални срещи. Всички получиха наряди за Финалния турнир от Държавното първенство на България за девойки под 20 години. Двубоите се играят в столичната зала "Христо Ботев" и ще бъдат предавани пряко в YouTube канала на БФВ – ТУК.

 

 BA 7359

 

 Всички съдии, които успешно са преминали семинара в София (23 април - 1 май), ще получат правото да са кандидат-международни съдии и в срок до три години ще бъдат под мониторинг.

 

 BA 7069

Страница 1 от 1673