Понеделник, 08 Юли 2024 15:10
Джанлоренцо Бленджини: Ще погледна сериозно и в по-младите национални отбори
Снимка: bvf.bg / Startphoto.bg

Оценката си за представянето на отбора в турнира Лига на нациите и поставените цели и задача до края на лятото сподели днес на пресконференция в столицата Джанлоренцо Бленджини. Селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол на България говори пред българските медии в продължение на 1 час в зала "Родина" на националния стадион "Васил Левски". Италианският специалист разкри впечатленията си от единственото официално състезание за тима ни през 2024 – Лига на нациите (VNL). След това Бленджини говори за идеите си за настоящия лагер, който провеждат мъжете. От утре, 9 юли, "триклоьорите" се местят в Пазарджик, а на 26 юли ще пътуват до Финалндия за приятелски срещи с местния национален тим.

 

Eто и изказванията на Джанлоренцо Бленджини от пресконференцията днес:

 

Благодаря на Давид Давидов и Николай Иванов за помощта и разбирането на работата ни. Още по време на официалното представяне ви казах, че важно да се запозная нагласата на всички момчета. Бях наясно, че ще има компромиси от спортно технически характер. Но аз съм много доволен от работата им. Факт е, че спечелихме няколко мача, но за мен това не е достатъчно. Трябва да създадем отбор, който да печели повече. Радостен съм за начина, по който момчетата издържаха всичко. За следващата година, ще търсим нещо друго, не да се задоволяваме с тези резултати.

 

635207

 

 Остатъкът от това лято, който имаме с този отбор, е също много важно. Искам да имам представа за всички състезатели , които имат ниво да са в този отбор. Да настоявам, че тези играчи, които смятам, че са бъдещето, те да започнат да работят по различен начин, не само , когато са в националния отбор. Организацията и щабът, които имаме са важни, но най-важно е всеки един състезател да може да си го пренесе и в клубния отбор.

 

 За мен има изключително важен момент. Да работя за национален отбор е по-различно от това да работиш за клуб. Тук се изисква много повече и емоционална отдаденост. Затова не взех трима от играчите, защото не видях тази отдаденост към националната фланелка...

 

 Ние като екип и този отбор, трябва са усещаме, че работим за България. Важно е за мен, да разбера. Отделен играч може да направи разликата, със своите решения. Може в клуба си да работи повече физически или технически, но пък може да получи по-добро решение, за да играе повече. Това е една цялостна картина, в целта, на която е целия състезател.

 

BUL-m-2024-1

 

 Преди началото на Лигата на нациите ни бе ясно, че ще имаме трудности. С много нови имена. И доста, които са били резерви. Спечелихме три мача, аз исках да са поне пет, но... Това което може да се открои като извади. Атаката - имаме слабости в атаката. Това е видно за всички. Ние по най-бързия начин трябва да подобрим този елемент, за да може да се приближим към първите 10 отбора в света, за да може да се конкурираме с тях.

 

 Давам си сметка, че ги подложих на голямо напрежение през тези 2 месеца и постоянно тренирахме. Исках, чисто физически, да подобрим техните показатели и второто спортно-технически да въведем нови неща в играта. Между мачовете момчетата почти не са тренирали. Издържаха психически на това нещо. Не съм чувал да се оплакват. Може и да се го мислили, но до мен не е стигнало. Това бе и една от целите, да знам кой може издържи на това темпо на подготовка.

 

 Не обичам да давам оценки. В нашия спорт може да си играл добре и да загубиш, или да си играл слабо и да спечелиш. Моята оценка е добра, но не е достатъчна, които ние сме си поставили като изискванията. Виждам в тях, че имат такова голямо старание. Тяхната нагласа не се промени, въпреки че не тренираме за голямо първенство.Нарочно описах още един месец работа. Ще гледам и Европейското първенството за момчета до 20 години в София и Пловдив. Планирам да наблюдавам и Световното първенство за момчета до 17 години в София. Аз съм тук и целта ми е да видя всички играчи и от подрастващите. Оценката е добра, но не задоволява целите, които имаме.

 

BUL-m-2024-2

 

 Атаката бе наш минус. Смените и пускането на разпределителя ни като диагонал и вариант за решение. Не е ход на отчаяние, а е вариант. Моята основна цел е от една страна да измъкна гейма или мача, а от друга страна да търся решения, които дадат по-добри резултати. Основната ни трудност е в атаката. Там трябва да работим и да намерим трайни решения за следващата година.

 

 Ние този път в националния отбор работим върху подобряването на физическите и спортно-технически качества, но за 2-3 месеца, няма как да изградим състезатели, те трябва да имат ниво. Имаме и състезатели, които не можеха да бъдат с нас това лято в националния отбор, заради физически проблеми. През следващия сезон се надявам това да се промени. Ще погледна сериозно и в по-младите национални отбори, където мога да открия състезатели с необходимите качества. Когато видя, че някой играч има подобен потенциал, може да му се даде шанс. Ние трябва да почваме да бъдем очаквания и към настоящето. Само очаквания за бъдещето не е правилно.

 

BUL-m-2024-3

 

 Търпението е важно. По отношение на привържениците на феновете , бих призовал за търпение, към работата, но не и към резултатите. Това безкрайно очакване към бъдещето не носи нищо. За да се създава някакво технически качества, ни трябва търпение, но ние трябва да бързо да започнем да се конкурираме в бъдещето. Не трябва винаги да се оправдаваме с младостта, а за започнем да побеждаваме.