Четвъртък, 11 Април 2024 13:49
Мирослав Живков след жребия: Вярвам в момчетата!
Снимки: volleyballworld.com

Селекционерът на националния отбор на България за мъже под 20 години Мирослав Живков сподели мнението си за жребия, който тимът ни изтегли за Европейското първенство в Сърбия и Гърция (26 август – 7 септември). Младите ни "лъвове" попаднаха в Група 2, която ще се проведе в гръцкия град Арта. Освен домакина Гърция, заедно с нас са още Италия, Чехия, Словения, Испания, Израел и Шотландия.

 

 "Това, което познавам от последните години и състезанията, в които сме участватли, включително от Световното първенство миналата година, всеки отбор може да победи всеки. Отборите са изключително изравнени. С много близки спортно-технически аргументи, близки характеристики. Мисля, че ни очаква едно много интересно първенство", заяви Живков пред официалния сайт на Българска федерация волейбол.

 

 Screenshot 2024-04-11 121405

 

 По регламент на Европейското първенство за мъже под 20 годени (родени след 1 януари 2005 г.) участват 16 отбора, разделени на две групи по 8. По право се класират двата домакина – Сърбия и Гърция, а останалите 14 отбора добиват право на участие след две квалификации (първата зонална). Българският състав спечели квота още в първия си опит, след като постигнахме три победи в квалификацията ни в Румъния през месец януари – над домакина, Черна гора и Турция.

 

 "Ние имаме един добър отбор. Ако бъдем здрави, направим добра подготовка и всичко необходимо като организация до шампионата, не би трябвало да имаме проблеми. Амбицията ми е да направи добро представяне на Европейското и вярвам на момчетата", сподели селекционерът.

 

366293262 786947590103298 3706690342965191990 n 1

 

 От груповата фаза на ЕвроВолей 2024 се класират само първите два отбора в крайното класиране на двете групи (по следните критерии: спечелени мачове, точки за класиране (*3-0 или 3-1 (3 точки), 3-2 (2 т.), 2-3 (1 т.), 1-3 или 0-3 (0 т.), коефициент/съотношение на съвпадение, коефициент/съотношение точки за мач, резултат от прекия мач). Завършилите на първо и второ място в единия поток играят кръстосано в директна елиминация срещу другите два във втория поток.

 

 "Имаме вече календар за подготовката, имаме планирани контроли и договори мачове. Скоро ще обявим програмата ни", посочи Живков.

 

 Според Живков в нашата Група 2 има три-четири много силни състава. Един от фаворитите и като домакин – е Гърция. Нашите волейболисти ще се срещнат с гръцкия тим на Балканското първенство за тази възраст (12-16 август), където сме в Група С и със Северна Македония. На Европейското пък ще се изправим срещу Италия, който е носител на титлата от шампионата за мъже под 20 години пред 2022 г. Сега "Скуадра"-та се класира като втория най-добър във втората квалификация.

 

 "Италия винаги е фаворит. На Световното първенство направи само един слаб мач, който коства на тима класиране в топ 4. Но това не трябва да ни заблуждава, че са слаби. На всеки отбор може да се случи. При тях беше в директна елиминация. Квалификациите сега пък идват в труден момент за всички отбори, защото във всяка държава вървят вътрешните първенства, състезателите имат ангажименти с клубните си отбори и няма много време да подготовка и обиграване с националните. Има много обективни причини не само Италия да не са категорични в резултатите си сега, но и други от отборите. Тези квалификации дават право на участие, но не са мерило и не са 100-процента обективни. Пак ще повторя, че много отбори са класни и добри. Ние трябва да играем максимално добре и във всяка среща да надграждаме спортно-техническата ни подготовка", доваби треньорът. 

 

 366274185 786946676770056 6312371147889842622 n

 

 Една от изненадите в групата е отборът на Шотландия, който спечели зоналната си квалификация с четири поредни победи и без загуба. Страната за първи път достига до финалите на ЕвроВолей за възрастта.

 

 "Не ги познаваме. В периода на подготовката ни до Европейското ще имаме време за максимално много информация. Не мога да кажа нищо за тях днес", посочи Живков.

 

 Словения, подобно на нас, се класира като първи тим от Група 2 на зоналната първа квалификация. Испания и Чехия трябваше да играят втора квалификация, където си осигуриха квота като вторите най-добри в групите си. Израел го направи като лидер в Група Е.