Четвъртък, 04 Април 2024 14:46
Никола Димитров: Проектът „С волейбол на училище“ в България е сред най-успешните в портфолиото на CEV
Снимка: bfv.bg / Startphoto.bg

Никола Димитров за втори път бе избран сред високопоставените лектори на поредния онлайн семинар на Европейската конфедерация по волейбол (CEV) във връзка с училищния проект "С волейбол на училище" (CEV School Project "Play Volleyball – Grow with it"). Именно българинът откри със своята лекцията деветото издание на уебинара, който е насочен към волейболните треньори, учители по физическо възпитание и всички други професионалисти, които работят в началното ниво на играта. Темата на Димитров бе "Прилагане на Lean-мислене към волейболните треньори на подрастващи", а семинарът се проведе на 1 април. Той сподели пред официалния сайт на БФ Волейбол подробности около събитието и впечатленията си от участниците.

 

 


 

 

Г-н Димитров, участвахте за втори път в уебинара на CEV по проекта "С волейбол на училище". Споделете първо как премина той?

 Преди две седмици получих покана да се включа за втори път и моментът съвпадна със защитата на докторската ми степен по икономика на тема "Финансови оптимизации на организациите чрез Лийн Мислене". Стори ми се добър момент да споделя как Лийн мисленето е приложимо и в нашия спорт и така се роди темата. Уебинарът премина много позитивно с участието на над 60 души от цял свят.

 

 Получихте честта да откриете онлайн семинара. Това е голямо признание!

 Винаги е голяма чест и отговорност, когато получавам възможност да представлявам българският волейбол. Това естествено е и плод на труд и постоянство. Както знаете, със CEV си партнираме от няколко години и обратната връзка в началото на уебинар бе, че са много доволни от това, което се прави в България. Тук визирам не само участието ми в уебинарите, но и работата на CEV с БФВ. Проектът "С волейбол на училище" (School Volleyball) в България е сред най-успешните в портфолиото на CEV. Миналата година получихме и много висока оценка за провеждането на Треньорската конвенция на CEV в София. Радвам се, че покрай това сътрудничество и други българи получават и ще продължат да получават възможности за изява. В предишния рунд на уебинарите Йордан Георгиев бе гост и за напред организаторите от CEV споделиха, че очакват още по-интересни неща от нас.

 

a24ec28152622b9cd5b606b1d8d69602 XL

 

 Споделете малко повече за темата, която избрахте: "Прилагане на Lean-мислене към волейболните треньори на подрастващи"?

 Темата стартирах като насочих внимание на участниците, че винаги трябва да отговаряме на 3 важни въпроса при комуникация с нашите състезатели, а именно: 1) Защо искаме нещо; 2) Как се очаква да го постигнем и 3) Какво точно ще правим за да го постигнем.
Адресирах някои от основните предизвикателства на треньорите на подрастващи като липса на дисциплина, култура, предаване и възприемане на знания, мотивация, време и ресурси. Обърнах внимание на някои забравени ценности от Средновековието и Изтока. Става въпрос за Бушидо. За мен 7-те основни ценности на самурая са актуални и до ден-днешен и може да са пътеводител за всеки треньор и учител.

 Lean е управленска рамка, която се базира на философия за постоянно подобрение "Кайзен" (Kaizen), практики за решаване на предизвикателства и принципи за подобряване на ефективност и качество на работа. Прилагането на Lean-мисленето има както социални ползи, така и ползи за личностното израстване на всеки състезател.

 

382717064 819071966890860 7706576866916958119 n

 

 Обърнах внимание на 5 основни принципа. 1) Идентификация на добавената стойност/продукт/услуга към състезателите/децата/родителите/спонсорите; 2) След откриването на стойността разчертаването на поток на тази стойност или просто казано описание на процеса. Описаният процес може да се управлява и подобрява; 3) Създаване на поток или плавно предаване на знания; 4) Употребата на привличане вместо вменяване на задължения и знания и; 5) принципа за постоянно търсене на подобрени.

 Отбелязах с конкретни примери кой са основните врагове на Lean-мисленето: Муда (Загуби или ненужни дейности), Мури (неправилно разпределение на натовареността) и Мура (тежест върху системата или хората). Обясних как работи цикълът на Деминг (PDCA) за решаване на проблеми и постоянен растеж, и го обвързахме с коучинг практики и инструменти за внедряване в ежедневието. За финал споделих малко насоки за справяне с управление на промяната и създаването на единна култура, както и препоръчах някой любими мои книги за Lean, за лидерство и за мотивация.

Много ще се радвам да споделя повече за Lean и в България като съм отворен да споделя детайли и да посетя всеки интересуващ се (независимо дали е учител, треньор, клуб или регион).

 

 Повече детайли може да гледате на записа тук: https://inside.cev.eu/development/videos/

 

 Имаше ли обратна връзка от участващите? Задаваха ли въпроси? Какво ги вълнуваше?

Всички, които се включиха, останаха до края, въпреки че просрочихме с половин час времето. Това показва, че темата е породила интерес. В коментарите бе пълно с положителна обратна връзка и имаше и интересни въпроси. Колегите се вълнуваха от това дали и как биха могли да са полезни родителите в тренировъчния процес. Как да се справим с родители, които се намесват в ролята на треньора? Също задаваха въпроси свързани с това как да се справим със състезатели, които не са съгласни с визията и целите на треньора или отбора. Обсъдихме и как може да се подходи с талантливи деца и какво би ги мотивирало тях. Обсъдихме, че за всички въпроси е фундаментално да има ясни стандарти и визия за посоката на работа, да има добра и постоянна комуникация със състезателите и другите заинтересовани лица (родители, клуб, спонсори и т.н.), и да се търси мотива на всеки един състезател.

 

381471564 819073230224067 8002513245424914222 n

 

 Още същия ден доста познати и непознати се свързаха с мен да обменим още идеи по темата, както и да поискат презентацията, което ме кара да мисля, че темата бе полезна и е възбудила интерес към този начин на мислене.

 

 Успешни ли са, според вас, тези онлайн семинари? Какви е профилът на участниците – по-млади или разнообразен?

За мен този формат е много успешен и полезен. Участниците са разнородни. От начинаещи треньори и учители по физическо до треньори на най-високо ниво. Всяка година има интересни теми и те са синтезирани. Така, накратко може да се получи многогодишен натрупан опит от експерти. Формата събира съмишленици и създава общност от треньори и учители, които се опитват да подобрят нашия спорт. Препоръчвам на всеки познат да прегледа всички видеа от последните 9 издания, защото има много неща, които може да си откраднат и да почнат веднага да прилагат.

 

382807126 820387243425999 7495310015158893168 n

 

 България получи честта да домакинства на Треньорската конвенция на CEV за втора поредна година. Вие сте участник във всяко едно издание досега. Какво знак е това, че отново ще се проведе тук?

Миналата година смело мога да кажа, че бе най-добре организираната конференция. Имаме страхотен екип във БФВ и условия за провеждане на такъв тип събития. Колегите от CEV, а и всички гости и участници оставиха много положителна обратна връзка. Радвам се, че отново ще сме домакини на това събитие и че се очертаваме притегателен център за споделяне и развитие на волейбола. Децата, които участваха като доброволци също много се радваха и се мотивираха още повече да тренират, и да споделят с приятели колко е хубав нашия спорт.

 

 Какво предстои по проекта до края на годината? Както и какви са вашите ангажименти?

Предстоят още интересни семинари, както и нови събития около School Volley и конвенцията за треньори. Скоро бе пуснат и проекта SERVE, който тепърва ще се популяризира. Аз участвам и в една работна група от треньори за събиране и споделяне на добри практики за подрастващи в Европа, отново под егидата на CEV. До края на лятото би следвало да сме събрали много информация за споделяне и с треньорите в България. Със сигурност ще продължим да правим семинари и работилници в България заедно с БФВ. Миналата година беше много успешна тази инициатива. Ще имам отново ангажимент да подкрепя организирането на конвенцията и да черпя от близо знания от гост лекторите. Като цяло мога да обобщя, че ангажимента ми е да трупам и споделям знания и нови тенденции както на местно ниво така и на международно. Радвам се, че CEV и БФВ ми гласуват доверие и ми дават и платформа където да го правя.