Сряда, 28 Февруари 2024 17:32
България получи историческо домакинство на Световно първенство

Международната федерация по волейбол (FIVB) повери на България домакинството на първото по рода си Световно първенство за мъже под 17 години. Шампионатът на планетата в тази възраст е насрочен за 24-31 август тази година. У нас ще пристигнат 15 отбора от петте континента, а българският национален отбор се класира по правото на домакин.

 

 От FIVB информираха днес Българска федерация волейбол с официално писмо, адресирано до президента Любомир Ганев. От международната централа посочват, че страната ни е била избрана сред много други кандидати.

 

 "След успешното домакинство на Световното първенство по волейбол през 2018 г., България ще приветства отново спортисти и фенове от 24 до 31 август", посочват на официалния си сайт от FIVB и припомнят, че България завоюва сребърните отличия на първенството за мъже под 19 години преди 2021 г.: "По-младото поколение играчи ще се бори за шампионската титла в категория U17", допълват на сайта.

 

 През 2023 г. с бронзови медали се окичи и тимът на България за мъже под 21 години.

 

 Форматът на историческото Световно първенство във възраст под 17 години включва 16 отбора. В първия етап те ще бъдат разделени на 4 групи по 4 отбора. Първите два отбора в класирането на всеки поток продължава към фазата на директните елиминации. Следват осминафинали, четвъртфинали, полуфинали и финал.

 

Държавите, които ще пристигнат у нас за шампионата на планетата са:  Аржентина, Белгия, Бразилия, Чили, Тайван, Куба, Египет, Иран, Италия, Либия, Мексико, Пуерто Рико, Испания, Тунис и Узбекистан. Датата на тегленето на жребия ще бъдат потвърдена и публикувана по-късно през март.

 

 В същото време Перу получи домакинството на Световното първенство за жени под 17 години (17-24 август).

 

 "Тези турнири представляват невероятна възможност за изява на това младо поколение играчи и на техния талант на световната сцена. Изгряващите звезди на волейбола ще излязат от Световните първенства под 17 години и ще продължат да блестят в бъдещите си спортни кариери", посочват от Международната централа.