Вторник, 11 Юли 2023 16:22
Турнира на талантите 2023: Спортни емоции и много нови приятелства
Снимка: bfv.bg

С часове работа в залата и с много положителни емоции завърши тазгодишното издание на "Турнира на талантите", организиран от Българска федерация волейбол и Комисията за детско-юношески волейбол. Събитието се провежда с помощта фондация "За Пример", Lidl, Община Стара Загора, ВК Берое и Министерството на младежта и спорта.

 

 Общинска спортна зала "Иван Вазов" бе любезен домакин на петдневния лагер, който започна с усилени и изморителни тренировки, премина с двудневен турнир и завърши с треньорски семинар с практически занимания, водени от италианския специалист Дарио Симони.

 

 След проведено мащабно национално тестиране Комисията за ДЮВ към БФВ селектира 80 състезатели (40 момичета и 40 момчета), родени през 2008 и 2009 г., които не са ангажирани с националните отбори. Те бяха разделени на четири отбора във всеки пол. Съставите от 10 играчи бяха разпределени на случаен принцип, но съобразено с позициите във волейболната игра. Към всеки един тим имаше един по един треньор, който работи с волейболните таланти в продължение на 5 дни.

 

 При момчетата това бяха Петър Божилов, Георги Фисински, Невен Нешев и Станислав Георгиев, а главен треньор бе Марияна Димова. При момичетата съставите бяха поверени на Инна Петрова, Нора Тонева, Мартин Михайлов и Стефан Стефанов, като тук главен треньор бе Светлана Цветанова.

 

 

 230710 - Talents Camp -  - 04

 

 

 За всички тях огромното предизвикателство бе в първите два дни, когато трябваше да се опознаят и сработят много бързо. Причината: отборите бяха съставени от състезатели от различни клубове от страната, които за първи път играят заедно. Треньорите също бяха непознати за повечето деца. Експериментът се оказа повече от успешен и само след няколко съвместни тренировки, 8-те отбора показаха отлични резултати в "Турнира на талантите", чийто регламент изправи "всеки срещу всеки". Срещите се провеждаха паралелно на два корта в зала "Иван Вазов".

 

 

230709 - Talents Camp -  - 01

 

 

 Нещо повече, освен чисто спортната стиковка, младите волейболисти успяха да изградят прекрасни приятелски взаимоотношения и дори в последния ден сбогуването бе много емоционално и с обещания за нови срещи. През дните на лагера натоварването бе много високо, подобаващо за подготовка на национален отбор, и в края видимо си пролича и натрупана умора. Младите талантите бяха единодушни, че си тръгват с много нови знания и умения, но и с ценни приятелства. Треньорите пък споделиха, че програмата е добра възможност да се направи анализ на нивото и качествата на състезателите от тази възраст, да се направят изводи върху кои компоненти трябва да се работи повече и да получат и обратна връзка от деца, които досега не са ръководили. На база видяното треньорите имат задача да изготвят и доклади до Комисията за ДЮВ.

 

 

230709 - Talents Camp -  - 02

 

 

"Получи се и си заслужаваха усилията! Благодарности на всички замесени и до нови срещи!", коментира в края Николай Иванов, член на Комисията за детско-юношески волейбол към БФВ и координатор на националните отбори.

 

 По време на "Турнира на талантите" имаше и специална изненада за младите волейболисти. Лично да ги видят и мотивират бяха дошли представители на мъжкия и женския национален отбор на България. Капитанът на дамите ни Мирослава Паскова, както и националите Георги Братоев, Симеон Добрев, Стефан Чавдаров и Светослав Иванов, наблюдаваха част от двубоите, а след това разговаряха с момчетата и момичетата, като ги окуражиха да не с отказват и да продължават по този път.

 

 

230709 - Talents Camp -  - 03

 

 

 Община Стара Загора, ВК Берое и спортна зала „Иван Вазов" допринесоха за прекрасното събитие с топлото си посрещане и отлично домакинство. Един от партньорите на програмата – Lidl, зарадва участниците със специални подаръци, които те получиха след приключване на лагера.

 

 "Получи се едно много хубаво събитие, както за състезателите, така и за треньорите, и за родителите, и за нас, като федерация. Успяхме да видим всички деца, които бяха тествани през пролетта и които бяха селектирани, според показаните резултати в една различна обстановка с нови треньори и нови състезатели около тях, което е изключително важно. Условията бяха много добри, видяхме много интересни мачове между отбори. Оценката ми е много добра за цялото събитие", обобщи и Евгени Иванов, председател на Комисията за ДЮВ към БФВ.

 

 Българска федерация по волейбол изказва своята благодарност към партньорите, с чиято помощ се реализират програми и инициативи за повишаване квалификацията на треньорите по волейбол в България – фондация "За пример", Лидл България, Община Стара Загора, ВК Берое и Министерството на младежта и спорта.