Вторник, 18 Октомври 2022 10:37
Румен Радев: Българският волейбол не е само титли и медали
Снимки: БФВ/startphoto.bg

Румен Радев, президент на Република България, държа реч на гала вечерята по случай 100 години волейбол в България. Ето какво каза държавният глава:

"За мен е огромна чест и удоволствие да отбележим заедно 100-гоидшнината на българския волейбол. Не са много спортовете, които могат да се похвалят с толкова славна история. Фактът, че президентите на световната и европейската федерация са сред нас, е огромно признание за приноса на страната ни към световния волейбол. Многобройни са звездните, златните мигове във вековната история на спорта. Всички тези успехи на европейско, световно и олимпийско равнище превърнаха този атрактивен спорт в най-титулувания колективен спорт у нас за всички времена. Поздравления, това е ваша заслуга.

Днес е ден на почит към всички ветерани. Тези, които поставиха основите на волейбола у нас и го превърнаха в световна сила. Това е силата на българската школа през годините. Искам да благодаря на всички вас, състезатели и треньори. Запазвайки традициите, продължавате де ни правите горди, че сме българи. Дарявате ни с много емоции и най-вече с надежда за бъдещето. Българският волейбол не е само титли и медали. Не само изгражда физически качества. Волейболът гради характер, възпитава във воля, уважение към опонент, спортсменство, колективна мисъл. Волейбол възпитава и в естетика. Преди всичко друго е красота и изящество.

В тази връзка волейболът ни дава надежда, че има и друга много по-добра смислена перспектива пред нашата младеж. Радвам се, че имаме единомислие в тази посока. Приемам думите на г-н Ганев, че трябва да върнем нашата младеж в залите. Имате съмишленик в мое лице. Не случайно преди години създадохме тази инициатива "Спортувай с президента", за да увличаме с местната власт, с държавните институции колкото може повече деца да спортуват. Това е изключително важно, ако искаме да градим силна и успешна нация."