Понеделник, 10 Май 2021 21:31
Иван Петков: Целта ни е да изградим отбор, който да се бие с тимовете от топ 6
Снимка: Бончук Андонов

„Нашата цел е да изградим отбор, който да се бие с тимовете от топ 6.“ Това заяви селекционерът на женския национален отбор на България по волейбол Иван Петков преди открита за медиите тренировка. Той сподели мнението на състезателките, че Златната лига ще е генерална репетиция преди Европейското първенство, мачове от което ще се играят в Пловдив.

„Нормално е, когато имаме турнир, който предхожда основното състезание, за което се подготвяме, да изпробваме някои неща и да се сработим. Определено този отбор има нужда от сработка, защото откакто ние сме треньори, не е бил в този му вид. Но Златната лига и ни задължава, не само защото сме домакини на финалната четворка. Трябва да опитваме да печелим всеки турнир, в който участваме. И определено ще ни помогне за Европейското първенство“, каза Петков.

Той коментира и дали на момичета им действа демотивиращо фактът, че дори да спечелят Златната лига, няма да имат шанс да се класират за Волейболната лига на нациите.

 

thumbnail IMGM4041

„Не усещам да има такова отношение в отбора. Нашата работа е на терена. За това, което е отстрани – има федерация, ръководители, които да взимат отношение и да дават посока. Ние трябва да играем, за да печелим. На дневен ред е Златната лига. А Чалъндж турнира ще го коментираме, когато му дойде времето“, допълни Петков.

Специалистът говори и за развитието на отбора.

„От 2018 г. досега внедрихме доста млади момичета, които започнаха да играят и натрупаха доста опит. С презумцията в дадения момент, какъвто в случая е Европейското първенство, заедно с опитните състезателки да стане компилация, в която да има конкуренция и да доведе до резултати. С тези момичета до момента успявахме да защитим позиции във форумите, в които участвахме. И не само да защитим, но и да надградим. За нас това обаче не е достатъчно. Нашата цел е да изградим отбор, който да се бие с тимовете от топ 6“, каза Петков.

 

thumbnail IMGM3990

„Златната лига е турнир, който сме печелили преди две години и е нормално да имаме апетит да го спечелим и тази година. И ще направим всичко възможно да се подготвим по най-добрия начин за финалната четворка и да победим. Така е планирана и самата подготовка. За Европейското първенство ми е трудно да давам прогнози. В нашия отбор се водим от максимата, че винаги е важен следващият мач. Няма да товарим момичетата с излишни очаквания и амбиции. Напрежението ще го поема аз. Естествено, вътре в колектива имаме своите амбиции и цели, които да преследваме. Но наистина е време да побеждаваме отборите, които в момента са на челните позиции на европейския волейбол“, завърши Петков.