Неделя, 25 Април 2021 13:54
Венислав Наумов, който бе част от щаба на мъжкия национален отбор до 2018 година, бе един от лекторите на уебинара
Венислав Наумов, който бе част от щаба на мъжкия национален отбор до 2018 година, бе един от лекторите на уебинара Снимка: архив

Георги Петров, Венислав Наумов и Христо Тодоров изнесоха впечатляваща онлайн лекция на тема „Съвременните подходи за развитие на силовите способности на волейболистите“. Триото сподели своите впечатления от уебинара пред официалния сайт на БФВолейбол.

 

- Какви са впечатленията ви от уебинара?

Георги Петров: Да започна с предисторията. Презентацията премина през много голямо редактиране. Поставихме си за цел да е в рамките на един час. Не се получи, но не е било излишно и не сме натоварили много треньорите. Аз не усетих как мина времето. Погледнах си часовника и си мислех колко говорим. Струваше ми се, че е половин час, а бяха минали 90 минути. Първоначално имахме 49 слайда, а стигнахме само до 20. Отпадна доста материал. Вътре имаше много физиология, контрол на тренировъчния процес и видовете движения във фитнеса. Темата по принцип е много дискусионна и винаги има голяма полемика за едно или друго. Треньорите имаха опасения да задават своите въпроси. След лекцията ми се обадиха много хора. Но с риск да не ангажират вниманието върху себе си, не са го направили по време на уебинара. Надявам се, че този материал сме го свели до максимално достъпен език. Най-важното е, че българските треньори имат малко повече знания.

Венислав Наумов: Уебинарът е нещо ново, което се оказва доста работещо. Независимо къде си, можеш да присъстваш. Според мен това е подходящият начин да се случват нещата – лесно, удобно и достъпно. Единственият минус е, че липсва живият пример. Но се измислят какви ли не неща, които премахват и този проблем. Приятно съм изненадан от интереса и отзивите. Много положително съм настроен.

Христо Тодоров: Изцяло положителни. Според мен трябваше да се започне с подобна инициатива. Надявам се, този уебинар да е един от многото и да е начало на нещо хубаво. Имаше повече от 30 души, които са все специалисти. Беше интересно за всички. Разказахме нови неща, които повечето колеги не знаеха. Или може би не са ги осмисляли досега. Опитахме се да им ги предадем, за да ги асимилират. Една малка частица е от това, което сме си говорили с Жоро и Вени. Дано в бъдеще имаме шанс да ги предадем.

 - Кой беше най-интересният въпрос?

Георги Петров: Всички въпроси бяха много смислени. Това ми направи много добро впечатление. Не мога да откроя някой. Почти всички бяха от практиката.

Венислав Наумов: Повечето дойдоха в персонални съобщения. На самия уебинар нямаше много въпроси. Материята е доста непозната. Не са наясно какво се случва с физическата подготовка във волейбола. Имаше много точни въпроси от типа дали ще се изработи методика за децата, как ще се работи с тях. Това дава индикация, че специалистите искат да се занимават с подрастващи. Това ме радва.

Христо Тодоров: Най-основателният въпрос беше да се даде примерна програма. Показа, че хората търсят готова такава. Нашата идея беше да им дадем информацията, с която да си съставят отделна програма. Въпросът може би беше на място и показа нагласата на хората.

 - Колко важна във волейбола е правилната физическа подготовка?

Георги Петров: Много индивидуална и не можем да я слагаме в рамка. Изключително е важна. Повдига общото функционално състояние на организма. Прави волейболиста по-боеспособен и в тренировки, и в мачове. Този процес не може да бъде изолиран или неглижиран.

Венислав Наумов: Ако говорим за деца, е най-важното. При подрастващите е нещо водещо. Чак после е това, дали ще играят волейбол, баскетбол или футбол. За високо спортно майсторство се очаква състезателите да имат необходимата база данни от физически похвати и тяхното ниво прави разликата. Водещо звено е тази подготовка.

Христо Тодоров: Невероятно важна е, защото по този начин можем да управляваме формата на състезатели. Имам предвид да не е добре в началото на сезона, когато мачовете не са толкова важни, а да бъде във върхова форма в края на кампанията. Това зависи от правилното управляване на физическата подготовка. Освен това е много важно състезателят освен технически, да може да отиде от точка А до точка Б максимално бързо и да удари топката максимално силно.

 - Какво не можахте да кажете?

Георги Петров: Премахнахме основата, върху която се изгражда тренировъчният процес. Имам предвид чисто физиологичните процеси, които протичат в организма. Темата е много тясно специализирана. Щяхме да отидем в друга посока – физиологията. Тя няма пряко отношение изцяло към тренировъчния процес, но е пряко свързана с тези процеси, които преминават в организма и са невидими. Бих коментирал в частен разговор. Страхувам се, че на уебинар биха били неразбираеми за широката аудитория. Например какво е рекрутиране на мускулните влакна, какви процеси са инхибиране, тетаничен режим на работа.

Венислав Наумов: Загатнахме съвсем малка част от същността. Показахме само върха на айсберга. Направихме го, за да сме достъпни и да не обременяваме аудиторията със сложни неща. По темата може да се говори още много, много, много. Говорихме повече от два часа, а казахме първите две букви от азбуката.

Христо Тодоров: Много неща не успяхме да кажем. Съкратихме уебинара доста. Като физиотерапевт исках да кажа повече за фасцията. Това е ново нещо в науката. Изследва се в последните 30 години. Става дума за обвивката на мускулите, органите. Тя свързва от главата до петите. Това е скелетът на местните тъкани, най-натуралното нещо в нашето тяло. Исках да обърна внимание на това, но може би щяхме да объркаме аудиторията.

 - Кога ще е следващата ви лекция?

Георги Петров: Много ми се иска да е скоро. Но не мога да се ангажирам със срокове. Подготвянето на такъв материал изисква много време.

Венислав Наумов: Надявам се да е максимално скоро. Има какво да кажем и покажем. Първо да се съберем, да уточним, да си направим презентацията, да видим как ще е най-добре да се подходи. Следващото нещо, на което ще акцентираме, са децата. Следващата лекция ще е за тях.

Христо Тодоров: Това зависи също от Жоро и Вени. Дано да е възможно най-скоро. Ще поговорим и да измислим нова тема. Но дори поотделно да направим, ще е важно.