Събота, 24 Април 2021 13:53
Иван Петков, треньорът на женския национален отбор: Златната лига ще бъде добра подготовка за Европейското първенство
Снимка: cev.lu

Женският национален отбор започва подготовка на 27 април в София. През това лято за волейболистките ни предстои Златна европейска лига и домакинство на Европейското първенство, на което България е един от организаторите. В същото време поради пандемичната ситуация от Международната федерация FIVB отмениха турнира Challenge cup и страната ни няма да може да се бори за завръщане във Волейболната лига на нациите за следващия сезон.

Старши-треньорът на тима Иван Петков заяви, че това е неприятно, но Златната европейска лига ще бъде добра подготовка за еврошампионата.

„Отмяната на Challenge cup е доста лоша новина – каза Петков. - Смятам, че това са неща, които не са обмислени достатъчно, но въведени поради епидемичната обстановка. Как може 32 отбора да се събират и да играят във ВНЛ, а в същото време други 12 да не могат. Но това е положението. Естествено, че имах желание и амбиция да пробваме да се завърнем във ВНЛ. Щяхме да направим всичко възможно. Волейболната лига на нациите е много добре организирано и престижно състезание, но паралелно с това много трудно за отбори като нас. Въпреки това има своите големи позитиви, които са много по-важни за един национален отбор. Световната надпревара е турнир, който ти дава информация, израстване и самочувствие, че играеш с топ отборите, но трябва да изчакаме още една година.

 

066502578

Златната европейска лига е нещо отделно. Отмяната на Challenge турнира не обезсмисля нашето участие. Напротив - амбициите ни се запазват. Не трябва да има подценяване и преследваме основната ни цел – спечелване на титлата. Ще използваме Златната лига, за да подготвим оптимално отбора ни за предстоящото Европейското пръвенство. Предвид най-силните отбори, които ще участват на шампионата, изборът ни за спаринг партньори ще бъде ограничен. Затова тази надпревара ще бъде силен старт за сезона и трябва да се представим по-най-добрия начин.“

Разширеният състав на женския национален отбор и подробности за подготовката ще бъдат обявени допълнително.