Вторник, 20 Април 2021 14:44
Георги Петров, треньор в Локомотив (Новосибирск) и член на треньорската комисия към БФВолейбол: Приоритетът ни е образованието на българските специалисти

В събота Георги Петров ще изнесе втори онлайн семинар за българските треньори. Специалистът работи от години в руския Локомотив (Новосибирск) и е член на треньорската комисия към БФВолейбол. Преди семинара Петров даде интервю за сайта на федерацията.

- Г-н Петров, в събота заедно с Венислав Наумов и Христо Тодоров ще направите втори уебинар за българските треньори. На каква тема ще е?

- Темата е "Съвременни подходи за развитие на силовите способности при волейболистите". Заедно ще се опитаме приоритетно да обхванем темата за кондиционното развитие на силата при волейболистите. И какво се отличава от останалите видове спорт. Най-вече визирам бодибилдърите и състезателите по кросфит. Ще разкажем за експеримента, който направихме в Локомотив (Новосибирск) по отношение на развитието на силовите способности. Ще обърнем внимание в какви насоки трябва да се развива физическата подготовка при подрастващите.

- Какъв е експериментът в Локомотив?

- С две думи ще ви отговоря. Ще обясним кое е по-ефективно - българският клек или само клек.

 

00382166

- В началото на пандемията миналата година дълго говорихте пред аудитория от пет континента. Видяхте ли полза от това през следващите месеци?

- Много хора ми се обадиха след онази виртуална среща. Водихме дълги разговори. Някои просто ме поздравиха, а други ми задаваха въпроси по темите, които разисквахме. Идеята с тези семинари е да се повиши квалификацията на българските треньори. Може все още да е невидимо, но съм убеден, че един ден ще даде отражение. Наш приоритет е образованието на българските специалисти.

- Въпреки че работите в Русия, следите българският волейбол. Как ви се видя развитието му в може би най-трудната година на съвременния свят?

- Видях изключително равностоен български шампионат. Голямата конкуренция повиши нивото на всички отбори. Също така се забеляза и израстване при по-младите състезатели. През целия сезон първенството беше непредвидимо. Всички отбори бяха мобилизирани докрай от първия до последния ден.

 

063931

- Какво от руското треньорско майсторство трябва да вкараме у нас?

- Не смятам, че има нещо, което трябва да вкарваме. Манталитетът е коренно различен. Физическите данни на състезателите - също.

- С идването на Любо Ганев към федерацията беше сформирана треньорска комисия, която непрекъснато се попълва от капацитети. Как гледате на работата й?

- Мнозина свързват нашата треньорска комисия с изискванията, които поставяме към българските треньори. Не, това не е нашата цел. Искаме с нашия опит да помогнем на треньорите. Нещата стават по-бавно, отколкото ни се иска. Надявам се в близко бъдеще да бъдем много по-ефективни с нашата дейност.

- България ще бъде домакин на Европейското първенство за жени и на Световното първенство за младежи. Колко важно е това за нашия волейбол?

- Българският волейбол ще спечели на първо място увереност. Когато играеш у дома, ти идват допълнителни сили. Всеки чувства още по-голяма отговорност. Изискванията към състезателите се повишават. И всеки го разбира и дава дори повече, отколкото може. Има вътрешно напрежение. Със сигурност домакинството на тези два турнира е и голям имидж за България пред света.

Ето адресът, на който всеки желаещ може да участва в семинара

https://us02web.zoom.us/j/83350982644?pwd=ZE50WEgwaS9odEI5bjQ5Tmhpc1lGUT09

Meeting ID: 833 5098 2644

Passcode: 980082