Понеделник, 15 Март 2021 14:39
Людмил Найденов, председател на треньорската комисия в БФВолейбол: Единната система е най-важната ни задача
Снимка: архив

Людмил Найденов е един от най-големите ни волейболисти. След избора на Любо Ганев за президент на БФВолейбол той оглави треньорската комисия - орган, който до този момент реално не съществуваше. Найденов говори пред официалния сайт за изминалите 12 месеца и за очакванията му за следващата година.

- Измина една много тежка година за целия свят. Какво успяхте да свършите през нея?

- Имаше идеи да се осъществят много неща, но пандемията удари тежко и по волейбола. И все пак не сме били бездейни. Направихме два семинара. Първият бе воден от Георги Петров, а вторият - от Силвано Пранди. Особено той обхвана всички аспекти във волейбола. Продължи повече от четири часа и интересът беше огромен. Не успяхме да осъществим намерението и Иван Петков, треньорът на женския национален отбор, да бъде лектор, защото замина за Украйна. Ще се случи в бъдеще време. Направихме и съвместна програма с НСА, която дава възможност на завършили висшето си образование в академията, да запишат треньорски профил. Курсът тече. Понеже имаше много кандидати, ще направим и втори. Искаме да обхванем всички.

- Оглавихте треньорската комисия по желание на президента Любо Ганев. Защо преди нямаше такава?

- Май имаше, но не функционираше. Само се говореше. Тогава решенията се взимаха еднолично и нямаше нужда от подобна комисия.

- Имате ли картбланш да действате самостоятелно?

- Нямам никакви проблеми с Любо Ганев. Правя всичко, което реша за правилно. Смея да твърдя, че се справяме. Най-важното е единната методика за всички треньори, които работят с подрастващите. Захванали сме се, но става бавно и трудно. Комисията не трябва да се занимава толкова много с треньорите на националните отбори. Нейната задача е да помага на специалистите из цяла България. У нас има над 100 клуба. В тях работят поне по двама треньори. Гледаме към тях. Националните селекционери са достатъчно добре подготвени. Юлиян Караберберов проведе курс по физическа подготовка, който беше спрян заради пандемията. Но фитнесите отвориха и сега се довършва.

- Кога да очакваме следващия семинар?

- Още не мога да отговоря. Вероятно ще е, когато свършат първенствата за мъже и жени.

- Има ли идея да се викат чуждестранни лектори?

- Според мен България има достатъчно добри специалисти, за да викаме чужденци. Искам всички национални селекционери да направят по един семинар. Също така разработваме система за лицензиране на треньорите. Ще има определени условия, за да се работи догодина. Който не ги изпълнява, няма да има лиценз.

- Каква е формулата за повишаване квалификацията на треньорите ни?

- Ако единната програма се направи и се качи на официалния сайт на федерацията, ще улесни всички. Никого не можем да задължим да я чете. Но съм убеден, че никой няма да я пропусне. Ще влезе, ще види какво го интересува, ще добави нещо от себе си. Важно е да се работи по една методика при подрастващите. Искам всички да работят по нея - от най-малкия до най-големия клуб. Дори твърдя, че малките са много по-важни. При грандовете работят сериозни специалисти и другите трябва да ги гонят.

- Как оценявате работата на националните треньори предвид резултатите в последната година?

- Важните оценки ще даваме в края на тази година. Миналото лято реално нямаше състезания. Сега е рано да се говори. Ние вече имаме успехи. Много сме доволни от момчетата, които спечелиха Балканиадата и се класираха на европейско първенство. Момичетата също играха силно. Сигурен съм, че на следващата квалификация ще се класират.