Събота, 27 Февруари 2021 14:41
CEV обяви програмата и формата за Евроволей 2021 при мъжете
Снимка: cev.lu

Европейското първенство по волейбол за мъже през настоящата година ще започне на 1 септември с по един мач в предварителна група С и група D, които ще се проведат съответно в Тампере и Талин. Турнирът в група А, домакин на който ще бъде полският Краков, ще започне ден по-късно с всичките три срещи, а двубоите от Група В в Острава ще стартират в петък (3 септември). Полуфиналите и срещите за разпределение на медалите на Евроволей 2021 са насрочени за 18-19 септември в Катовице (Полша).

Това стана ясно, след като Европейската конфедерация (CEV) и четирите държави-домакини - Полша, Чехия, Финландия и Естония, финализираха окончателната програма за мачовете на турнира.

Шампионатът на Стария континент ще се проведе за втори път в четири държави и общо шест града-домакини (Краков, Гданск, Катовице, Острава, Тампере и Талин).

След края на груповата фаза четирите най-добри отбора от Група C и D ще се преместят съответно в Полша и Чехия, като Гданск и Острава ще бъдат домакини на четири 1/8-финала и два мача от 1/4-финалите. Победителите от четирите 1/4-финала ще се съберат в Катовице за финалната четворка на турнира, за полуфиналите и битките за медалите.

Форматът на Евроволей 2021 ще бъде същия като на този през 2019-а, първото първенство проведено в четири държави (Франция, Словения, Белгия и Нидерландия) и включващо 24 участващи отбора. Общо дванадесет тима – четирите страни организатори плюс 8-те най-добри от Евро 2019, вече са си осигурили своето участие. България, Латвия и Турция, също ще играят на шампионата, след като спечелиха своите квалификации, а Северна Македония със сигурност ще бъде един от най-добрите пет втори отбора от всички седем квалификационни групи, с което си осигури второто си поредно участие на европейско първенство.

 

516320210116225213

Останалите отбори-участници ще станат ясни след последните квалификационни турнири, които са насрочени за началото на май, като трябва да завършат най-късно до 16 май. Тегленето на жребия за разпределяне на 24-те отбора в четирите предварителни групи на ЕвроВолей 2021 ще се проведе в края на май след приключване на всички квалификации.

Пълната програма можете да видите тук:

0485621