Понеделник, 15 Февруари 2021 14:23
Евгени Иванов, шеф на комисията за детско-юношески волейбол: Водим преговори за още партньори само за подрастващите
Снимка: архив

Евгени Иванов оглавява комисията за детско-юношески волейбол към българската федерация. Бившият национал говори пред официалния сайт за свършената работа през последната година и какво предстои през 2021-а.

- Оглавихте комисията за детско-юношески волейбол, след като Любо Ганев стана президент на федерацията. Какво успяхте и какво не в тази толкова трудна за света година?

- За съжаление много неща не се случиха. Обстановката в целия свят е много тежка. Волейболът няма как да е изключение. Пандемията ни притисна да взимаме решения, които не са популярни. Не са в полза на играта. Карахме децата да играят през седмицата. Удължихме първенствата през летните месеци, когато са във ваканция и трудно ги събираме. За някои мачове подрастващите имаха твърде малко време за подготовка. В друга ситуация не бихме постъпвали така, но сега нямахме избор.

- Как оценявате представянето на отборите ни за юноши и девойки на европейските първенства?

- Видях много оптимистични неща. Децата имат потенциал. При правилна и систематична работа ще имаме успехи. Да не забравяме, че добрите изяви на малките са предпоставка един ден да имаме силни национални отбори.

- Какви са плановете за 2021 година?

- Въпросът е колко пандемията ще ни даде възможност да планираме. Опитваме да мислим все едно годината ще протече нормално. Че няма да има черезвичайни ситуации. Част от първенствата при подрастващите започнаха, други предстоят. България е разделена на региони и първо ще се играят мачове във всеки от тях. Чак накрая ще ги смесим. Сигурен съм, че предстои дълъг и интересен шампионат.

- Имате ли достатъчно картбланш от Любо Ганев самостоятелно да ръководите комисията?

- Абсолютно да! Няколко пъти сме разговаряли по тази тема. Редовно се допитвам до Любо по различни въпроси, но не за разрешение, а за мнение. Той има огромен опит, играл е на най-високо ниво. Любо ми е дал пълен картбланш да се занимавам с детско-юношеското направление.

 thumbnail 268

- Как се работи с него като президент?

- През тази година се убедих, че е изключително лесно. Стегнато и оперативно. Това е най-добрият вариант за федерацията.

- Кой център за детско-юношески волейбол е най-добре развит?

- Трудно е да се каже. Има няколко места, където поддържат много високо ниво. Няма как да не отчетем женското направление на Марица в последните години. Същото се отнася и за Казанлък. В софийската област са повече развити момчетата. Има група от осем отбора на изключително ниво. Не пропускам и Варна, където развиват и двете направления. Не искам да изброявам всички, за да не изпусна някого. Като цяло има основа за оптимизъм.

- По какъв начин федерацията помага на клубовете за академиите им?

- Опитваме да правим всичко възможно най-чисто и ясно от административна гледна точка. В никакъв случай не трябва да има съмнения, че някой е с приоритети. Това е изключено. Всички са равноправни. Няма значение дали става въпрос за малък град или голям център. Подписаният петгодишен договор с Геритидж Парк дава допълнителен стимул. Водят се преговори с още партьори само за детско-юношеския волейбол. Благодарение на тях ще можем да помагаме финансово на клубовете.

- Достатъчно ли деца се запалват по волейбола?

- Винаги ми се иска да са повече. Много деца тренират волейбол. Нашата важна цел е да ги задържим. В живота на детето винаги идва момент, когато трябва да се ориентира - дали ще става спортист или ще се развива в друга област. Там трябва да го убедим да продължи с волейбола.

- Какво липсва на детско-юношеския волейбол в България?

- Повече състезания. Въпреки че календарът на моменти е наситен, децата искат да играят още и още. Това е важно за изграждането им. Един професионалист знае, че трябва четири месеца например да се готви за състезание. Децата обаче бързо губят мотивация, когато не играят срещу връстниците си.

- Има ли достатъчно на брой добре квалифицирани треньори, които да работят с подрастващите?

- За мен треньор на деца и професионалисти са две различни професии. Ако искаме да изградим основата на пирамидата волейбол, трябва да дадем възможно най-много подготвени кадри за малките. И най-големите волейболисти са тръгнали оттам. Правим всичко възможно да има повече добре обучени треньори.

- Мислите ли, че краят на пандемията ще даде повече ентусиазъм на младите да спортуват?

- Надявам се, че е така. Ще дам пример с моето семейство. Когато започна втория частичен локдаун и забраниха тренировките, малката ми дъщеря беше в потрес. И когато забраната падна, стана най-щастливото дете. Мисля, че при болшинството е така. Спортът дава много на децата и те го обичат.