Вторник, 12 Януари 2021 14:26
Любо Ганев: Георги Братоев сам се отказа от националния
Снимка: volleyball.bg

Любо Ганев, президентът на БФВолейбол, даде първата си пресконференция за 2021 година. Легендата сподели очакванията си за следващите 12 месеца, като първият голям акцент е европейската квалификация за мъже в Израел.

„Промените във федерацията започнаха веднага след събранието на 13 март - започна Ганев. – Разделихме международната от вътрешната дейност. Служителите са повече, отколкото бяха преди, но всеки се справя отлично. Благодарих им преди Коледа. Свършихме всички задачи, които имаме. Приехме нормативните документи, проектобюджета за новата година. Ще създадем методи за контрол за подготовката при децата, която ще е единна. Форматът на първенствата е различен, но се прие доста добре. Всички изостанали задачи ги свършихме. Много хора питат за финансовото състояние – почти всички старите сметки са изчистени. До лятото федерацията няма да има нито един лев задължение. Треньорската комисия работи много активно, имаше няколко семинари. Моята идея заедно с колегите от Управителния съвет е от сезон 2022/23 г. всички треньори от всички възрасти да бъдат на годишна категоризация с годишен лиценз. Работата върху тази професия е акцент за федерацията. Който иска да е на пейката, трябва да отговаря на определени условия. Вече няма да се допуска един треньор да води и мъжкия и женския тим на един клуб.“

 

thumbnail IMG 20210112 115337 resized 20210112 024258570

Ганев коментира отказа на Георги Братоев да пътува с националния отбор за евроквалификацията в Израел.

„След последния приятелски мач със Северна Македония в София Георги Братоев ми каза, че не се чувства на мястото си, че не може да помогне – коментира президентът. - В националния отбор има доста лишения. Трудно е. Волейболът е колективна игра и ако някой не е мотивиран, веднага се чувства от останалите. Треньорът Силвано Пранди знаеше. Казах му, че е редно Братоев да го съобщи лично. Странно е от моя страна решението му, от негова не е. Приемам го. Само най-мотивираните ще играят за България. Без значение дали са при юношите или мъжете, при девойките или жените. От тази година всеки гейм има значение. Нашата цел в Израел е да направим четири победи по 3:0 и да се класираме.

Няма да има никакво наказание за Георги Братоев. Националният отбор е за тези, които искат да са в него. Жоро е от опитните състезатели. Логично е младите да го гледат, а когато не дава добър пример, няма място там. Няма как да влезем в съзнанието на някого. Целите са много ясни. Още на първото събиране с отбора казах: „Ние като федерация можем да създадем всякакви условия! Първа класа в самолетите, най-хубавите хотели! Но когато сте на игрището, всичко е във вашите ръце!“ Нашата цел е да подсигурим средства, търсим партньори. И го правим. Но всичко накрая зависи от момчетата. Треньорският щаб е подбран перфектно и ние не се месим. Няма никаква драма в решението на Жоро. Приятели сме. Който е в отбора, играе първо за България. После за съотборниците си, след това за феновете и най-накрая за федерацията.

Цветан Соколов се прибра навръх рождения си ден от Москва. Но той пожела да се върне възможно най-скоро. Предложих да закъснее малко. Нямаше значение, че е Нова година или рожден ден. Присъствието на Ники Николов се усети осезаемо. Много съжалявам, че се контузи в предпоследния мач и затова не пътува. Само тези, които са здрави и най-добре подготвени са в тима. И аз искам сега да изляза и да играя, но не мога за съжаление. Минало ми е времето. Аз никога не съм губил мотивация да играя волейбол. До последната топка, която забих, се забавлявах. Друг човек съм. Спортът за мен беше удоволствие. Всичко, което постигнах в живота, е благодарение на волейбола. Уредихме мачовете от Израел да се излъчват по БНТ 3 благодарение на нашия партньор efbet. Целта е двубоите да са по национална телевизия, за да могат да гледат повече хора. Интересът сред българските фенове към спорта е много голям.“

Ганев завърши, че федерацията продължава да търси партньори. „Парите от Министерството на спорта не стигат, но са безценни за нас – каза легендата. – Желанието ми е нашите партньори да се асоциират с продукта волейбол. Най-големият капитал са феновете ни. От 2015 година все повече деца се запалват по волейбола. Искам всеки, който е с нас, да бъде щастлив и успешен с това. Медиите са безценен партньор. Те са ташият глас, за да стигнем до хората. Фокусът ни е върху детско-юношеския спорт. Колкото е по-широка основата на една пирамида, толкова по-стабилна ще е тя. Радвам се, че където отидем, срещаме отворени врати. Спортът остана едно от малкото неща, които радват нацията и сплотяват хората. Целта ни е волейболът да продължи да е водещ, да обединява, децата да имат по-добра физическа култура. Една от мечтите ми е до края на мандата да направим Дом на волейбола – зала, хотелска част, офиса на федерацията. Така е в Италия например. Водили сме разговори с г-жа Йорданка Фандъкова и с други кметове. Може да не е в София. Това ми е мечтата. Да остане след мен и да ме помнят с добро."