Понеделник, 10 Юни 2019 18:18
Жана Тодорова: Съревноваването с най-добрите сега е голям актив за целта ни да изградим отбор на бъдещето
Снимка: fivb.com

Учим се от по-добрите, учим се от грешките си, за да се върнем по-опитни и по-силни, заявява най-добрият защитник във Волейболната лига на нациитепри жените

Жана Тодорова попадна във фокуса на FIVB със страхотните си изяви с националния отбор. Дебютиралият в Лигата на нациите млад български тим може все още да е в търсене на първа победа в турнира с най-силните в света, но Тодорова знае отлично, че да се съревноваваш с най-добрите, е пътят за развитие и изграждане на отбор на бъдещето, каквато е и целта пред женската ни селекция. 170-сантиметровата Жана има впечатляващи статистически показатели в в изминалите срещи от Волейболната лига на нациите, особено в защита. 22-годишната пловдивчанка е лидер в класацията за най-добър защитник със средно 3,56 спасявания на гейм.

"Дадохме най-доброто от себе си във всеки мач, борихме се, но не беше толкова лесно. Всъщност ние сме много млад отбор, който има много накъде да израства. Участието ни във Волейболната лига на нациите ни дава много важен опит, за да направи отбора ни много по-силен през следващите няколко години. Мога да кажа, че на моменти ни липсваше и малко късмет, за да запишем първа победа. Всички съперници са много силни и ние трябва да даваме дори повече от 100 процента от възможностите си, за да се поздравим с успех. Нашите усилия обаче все още не са възнаградени", споделя Жана Тодорова.

"Не мисля много за заплахата за изпадане. Това, от което аз и съотборничките ми се нуждаем най-много, е да трупаме опит в състезание с най-добрите. Съревновавайки се с опоненти от световна класа в този турнир, ние можем да усъвършенстваме нашите умения, а израстването ни ще се превърне в голям актив и ярка перспектива за бъдещето на българския волейбол", добавя тя.

046843

"Ние сме мотивиране да да се учим от тези силни отбори, да се учим от грешките си, да научаваме нови неща и имаме голяма надежда, че ще се върнем много по-опитни и по-силни", продължава българското либеро.

"Влязох в националния отбор на България преди около 5 години. Да носиш екипа на националния отбор е най-голямата гордост за един спортист. Наистина не знам точните характеристики, които са забелязали, че притежавам, но мисля, че имам някои способности, от които отборът ни може би се нуждае, като бързина, ловкост и умения да играя в защита. Като либеро понякога трябва да си лидер и да мотивираш останалите в отбора. Трябва да анализираш играчите от другата страна на мрежата, за да предугадиш накъде ще насочат сервиса си или атаката си. Не съм разочарована, че не мога да завършвам атаките, което в крайна сметка се извежда за определящо при спечелването на мачовете. Ако мога да направя страхотна защита или да подам перфектна топка на съотборничките си, това също доказва, че либерото играе много важна роля в крайния успех на отбора", разказва още Жана Тодорова.

Попитана дали има хоби извън волейбола, тя споделя, че обича да ходи на театър и на разходки в планината. "Що се отнася до други спортове, обичам тенис на корт и тенис на маса", завършва Жана Тодорова.